User:Jahsonic/Notes on 'Why Liberalism Works'  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Notes on 'Why Liberalism Works'

Hallo x en x

Ik heb de eerst vijftig pagina’s of zo van Why Liberalism Works van Deirdre Nansen McCloskey gelezen en ik vond het vreselijk. Niet alleen vreselijk door de stijl, die ontzettend zelfvoldaan is, zelfs op het pathetische af, maar ook door een gebrek aan nuance en visie.

Ik stel voor dat ik het naar je opstuur en de kosten voor het boek (€23,40) en de verzending laat weten. Naar welk adres kan ik het verzenden?

Ik nam enkele notities die voor een eventuele verdere recensie aanknopingspunten kunnen zijn.

De centrale thesis is dat het voortdurende stijgen van de welvaart -- “The Great Enrichment” noemt zij het -- een stijging van het besteedbaar inkomen in de laatste tweehonderd jaar van drieduizend procent, zorgt voor een paradijs op aarde.

Dat die evolutie over het algemeen gunstig geweest is, wil ik niet ontkennen.

Maar ik maak hier graag het onderscheid tussen de gebieden die al rijk zijn en de gebieden die het nog moeten worden. In arme gebieden is liberalisme/kapitalisme het beste is wat een maatschappij kan overkomen omdat het rijkdom brengt. En rijkdom brengt vaak democratie en vaak beter onderwijs. Dat leidt op zijn beurt weer tot lagere geboortecijfers en lagere sterftecijfers die kaderen in de demografische transitie.

Allemaal positieve invloeden. Toch vind ik dat er kanttekeningen kunnen en moeten gemaakt worden.

Want stijgt het geluk eens aan de basisbehoeftes voldaan? Wanneer gaan we van ontberings- en armoedeziektes (lepra, cholera, tuberculose) naar welvaartsziektes (diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en kanker)? En wanneer belanden we bij de wanhoopziektes (alcoholisme en pijnstillersverslavingen en depressie)?

Zoals Paul Morland in zijn laatste boek The Human Tide (2019) aangeeft, is de levensverwachting is de VS zelfs lichtjes gedaald tussen 2014 en 15 dankzij die wanhoopsziektes. Dat was een primeur.

Als zelfs de Financial Times titelt "Capitalism: time for a reset" (16/9/2019), dat zijn toch geen linkse rakkers, ben ik toch niet gek om dit soort opmerkingen te maken.

Haar discours is meer libertarisch dan liberaal en toch wel heel erg op de VS toegespitst.

Ze lacht met het minimumloon. Waarom maken we er geen honderd dollar van? Afschaffen dan maar, en onder de €6,7 betalen, het huidige minimumloon in de VS?

Ze zegt dat échte liberalen andere mensen willen helpen en als we echt liberaal zijn dan zullen we drugdealers echte jobs geven, vluchtelingen Europa en de Verenigde Staten binnenlaten, de Rwandese genocide beletten, zoals Clinton het verzuimde en de moslimmannen in Srebrenica redden zoals die bewuste Nederlandse brigade verzuimde. Alsof het allemaal een kwestie van voornemens is.

Verder is voor haar de vrije economie gelijk aan de socialistische utopie omdat ze beide geregeerd worden door het gezond verstand. Haar mensbeeld is er een van slimme mensen.

Zij wil mensen verleiden, niet dwingen, een beetje het N-VA discours, we gaan de mensen niet uit hun auto kloppen, wij gaan hen verleiden de fiets te nemen. Maar het gaat voorbij aan het feit dat zelfs de grootste liberaal moet toegeven dat we schonere lucht, schoner water en meer groen te danken hebben aan regeringsinmenging, dat de vrije markt niet de beste oplossing is voor milieuproblemen.

En moeten we externaliteiten niet internaliseren? Volgens Deirdre Nansen McCloskey moeten het anders aanpakken, de beste manier om internaliseren is privatiseren, gewoon het Amazonewoud privatiseren, zodanig dat de eigenaars ervan er baat bij hebben overexploitatie te voorkomen (p. 305). Het staat er echt.

Verder is dit nu al het derde boek waarin ze de anti-anti-bourgeois passage van Huizinga citeert:

"Zo werd in de negentiende eeuw [de term] ‘Bourgeois’ en het correspondeerende ‘burgerlijk’ de ergste smaad van alle, bij monde van socialisten en kunstenaars [...] en thans ook het fascisme."

Kortom, ik vind het erg moeilijk om hierover iets positief te zeggen.

Dus ik heb besloten om het boek niet te recenseren. Ik recenseer liefst positief.

Vandaag kocht ik The Madness of Crowds van Douglas Murray. Dat wordt mijn volgende review.

Grote groet!

JWG




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Jahsonic/Notes on 'Why Liberalism Works'" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools