Millennium Iconoclast Museum of Art  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) is een privaat museum voor hedendaagse kunst in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Het museum bevindt zich vlak aan het kanaal Brussel-Charleroi meer bepaald de Henegouwenkaai 41.

Toelichting

Het museum, dat gehuisvest is in een voormalige brouwerij van Belle Vue opende zijn deuren op 15 april 2016. De opening was echter een maand voordien gepland, maar deze werd uitgesteld door de aanslagen te Brussel van 22 maart. Het museum toont een permanente collectie van ongeveer 40 werken geschonken door een mecenas en organiseert tijdelijke tentoonstellingen. Verder heeft het vier verdiepingen tellende museum een museumwinkel, een eetgelegenheid en twee panoramische uitkijkpunten over het kanaal en Brussel.
Het museumaanbod mikt op kunst vanaf het jaar 2000 onder het motto cultuur 2.0 of internetcultuur. Bij dit alles spelen minder voor de hand liggende muzikale genres zoals rock, electro, hip hop en folk een rol. Ook grafische kunstuitingen, tatoeage, urban street art en zelfs sporten als skateboarding en surfing komen aan bod.

De Brusselse Regering kende aan het MIMA een subsidie toe van 40 000 euro voor het organiseren van de eerste drie tentoonstellingen in 2016 en 2017. Men kon vlak na de opening van het museum rekenen op een duizendtal bezoekers per week.
Alice van den Abeele, die het museum samen met Raphaël Cruyt, Michel en Florence de Launoit oprichtte, werd door Politico Europe begin 2017 uitgeroepen tot een van de 28 toekomstbepalende personen van Europa.

Tijdelijke tentoonstellingen

De openingstentoonstelling heette City Lights met vijf kunstenaars uit Brooklyn met name Maya Hayuk en Momo bekend om hun kleurrijke mural art, Swoon en het duo Faile.

De graffitikunstenaar Boris Tellegen, beter bekend als Delta, stond centraal in de tweede expositie A Friendly Takeover. Verder was er werk te zien van onder meer Swoon, Escif, KATSU, FAILE, Barry McGee, Ari Marcopoulos, Parra, Invader, Maya Hayuk en Fuzi UVTPK.

De derde tentoonstelling Art is comic toonde werk van zes jonge kunstenaars die hun publiek bereikten via de sociale netwerken. Alle zes bevinden zij zich in het grensgebied tussen strip, illustratie, cartoon en animatie. Mima wilde er met pretparkachtige installaties humorvolle en esthetische ervaringen oproepen. De expositie toonde werk van Brecht Evens die via een aantal storyboards een inkijk gaf rond de creatie van zijn striproman The city of Belgium. Verder werk van Brecht Vandenbroucke, Mon Colonel&Spit, Jean Jullien, de Deense HuskMitNavn (dat staat voor Herinner je je mijn naam?) en Joan Cornellà.

Zie ook
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Millennium Iconoclast Museum of Art" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools