User:Jahsonic/Waarom Chopin de regen niet wilde horen, een essay-review door J.-W. Geerinck  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Geschrapte stukken uit Waarom Chopin de regen niet wilde horen, een essay-review door J.-W. Geerinck

Waarom Chopin de regen niet wilde horen

Dat het zich wel heeft willen losscheuren van taal (p.46-7) heeft als neveneffect gehad dat het wordt losgekoppeld van de mens, alsof muziek in een of ander zinnelijk rijk los van de mens kan bestaan. Het gaat voorbij aan het feit dat taal ons bij uitstek mens maakt. Schrapt men de taal uit de vergelijking, en men kan niet meer communiceren over muziek, men kan ze niet meer beschrijven, men kan ze zelfs geen titels meer geven.

De zoektocht naar betekenis is een van de meest fundamentele van het leven en bij uitbreiding van de filosofie. Wie zijn we? Wat doen we hier? Waarom zijn we hier? Die vragen behoren tot de meest gestelde filosofische vragen. De ‘meaning of life’ is er de meest prangende van. Betekenis heeft verschillende betekenissen. Als ik vraag, wat betekent dat, kan het antwoord zijn, met wat stemt dat overeen, de zogenaamde correspondentietheorie. Maar de vraag kan ook betekenen, “wat is het nut van dan dit?”. Taal heeft betekenis en nut. Het verwijst naar de werkelijkheid en het is nuttig vanuit darwinistisch perspectief.

Deze paper verkent het snijvlak van een aantal concepten in relatie tot muziek: betekenis, taal, gebruik en evolutie.

Betekenis is gebruik, zei Wittgenstein. Ik maak een zijsprong. Al een tijdje denk ik na over teleologie. Over doelgerichtheid en meer bepaald het ontbreken ervan. Tegelijkertijd dacht ik veel na over darwinisme en waarom dat op zo weinig plaatsen in de filosofie aan bod kwam. Zelfs niet bij de cursus van Erik Myin over ‘radical enactivism’, dat een haast darwinistisch perspectief biedt op ‘basic minds without content’ vermeldde Darwin niet. In dat opzicht vond ik een opzienbarend boek van Peter Munz: Philosophical Darwinism.

In de opleiding zei iemand “Mijn man kan geen muziek lezen, ik vind het altijd heel vreemd als iemand geen noten kan lezen”.” Je zou voor minder tot de slotsom komen dat muziek een echte taal is als in de zin “Ik spreek Nederlands, Frans, Engels en muziek.”

Muziek heeft misschien geen betekenis, noch nut.

Over de betekenis van muziek wordt sinds Hanslick gediscussieerd.

Over het nut sinds Pinker het een nutteloos bijverschijnsel van het menselijke taalvermogen noemde vanuit darwinistische perspectief:

Muziek dus nutteloos.


Noten

“Betekenis is gebruik: het geval muziek” was de originele titel





Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Jahsonic/Waarom Chopin de regen niet wilde horen, een essay-review door J.-W. Geerinck" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools