The Northerners  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel

De Noorderlingen (also known as The Northerners) is a 1992 Dutch film by Alex van Warmerdam.

The movie takes places in the 1960's, in a somewhat surreal Dutch suburb consisting of only a single street. It tells the story of the people living in this street, and can be seen as a reflection on Dutch life during the 20th century in general. Van Warmerdam himself has said that he considers this his best movie. He won a Dutch movie award (Gouden Kalf) for best director, and the movie was nominated for the International Fantasy Film Award. Actor Rudolf Lucieer won a Gouden Kalf for his role as Anton, the forester. The movie is part of the official Canon of Dutch films.

Plot

In de jaren zestig groeit de jonge Thomas op met een op seks beluste vader, die slager van beroep is, en een moeder die steeds dieper het geloof in wordt getrokken, en voor haar vasten wordt ze vanaf de straat door vrouwen als een heilige aanbeden, die geknield in een bidhouding voor haar raam gaan zitten. Zelf heeft Thomas zich teruggetrokken in een fantasiewereld die hij heeft gebaseerd op nieuwsuitzendingen over de bevrijding van Belgisch Kongo, in die fantasiewereld is hij Lumumba, een van de potentiƫle nieuwe leiders van Kongo. De postbode Plagge (die alle brieven leest, en dus alle geheimen van de bewoners kent) helpt hem bij dit escapisme. Verder zijn er de excentrieke boswachter Anton en zijn vrouw Elizabeth. Hij is gesteriliseerd, en zij heeft een kinderwens, wat aanleiding geeft tot een conflict. Als missionarissen die een reis door Afrika hebben gemaakt het dorp bezoeken helpt Thomas de Afrikaanse man die ze in een kooi tentoonstellen ontsnappen. Deze man verbergt zich daarna in het bos, waar hij de boswachter een mysterieus meisje ziet vermoorden, waarop hij besluit om de boswachter blind te maken. De boswachter is hierdoor woedend, en iedereen voelt zijn dreiging. Als de blinde boswachter dan toch de Afrikaanse man aan het uiteinde van zijn jachtgeweer vind, besluit hij toch de gezworen wraak niet uit te voeren.

Cast
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "The Northerners" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools