The Last Judgment (Bosch triptych fragment)  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search
The Last Judgment (Bosch triptych fragment) by Hieronymus Bosch
Enlarge
The Last Judgment (Bosch triptych fragment) by Hieronymus Bosch

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel

The Last Judgment[1] is a triptych created by Hieronymus Bosch. Unlike the alternate triptych with the same name, The Last Judgment, only a fragment of this one exists today. It resides at Alte Pinakothek in Munich.

After being damaged, this fragment was heavily repainted, then the paint was removed in 1936.


Description (Dutch)

Het schilderij moet het Laatste Oordeel als onderwerp gehad hebben. Van Jheronimus Bosch is minstens één Laatste Oordeel bewaard gebleven, het Laatste Oordeel-drieluik in Wenen. Met dit werk brak de schilder met de bestaande iconografische traditie door de scheiding tussen de uitverkorenen en verdoemden vrijwel geheel weg te laten. Ook gebruikte hij de ‘hel op aarde’ om verschillende uitwassen van de mens aan de kaak te stellen. Dit is ook het geval op het fragment in München. Op de linkerhelft van het paneel komen de menselijke figuren letterlijk uit de grond. Eén van deze figuren heeft een kroon op zijn hoofd, naast een andere ligt een kardinaalshoed op de grond, alsof de schilder aan wil geven dat op de dag des oordeels rang en stand er niet meer toe doen. Eén van de figuren wacht een man met zijn hoofd tussen zijn knieën wanhopend zijn lot af, terwijl rechts allerlei demonen en gedrochten aan komen lopen om de verdoemden mee naar de hel te slepen.

See also
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "The Last Judgment (Bosch triptych fragment)" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools