The Last Days of Emma Blank  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

The Last Days of Emma Blank (Dutch original: De Laatste dagen van Emma Blank) is a Dutch film by Alex van Warmerdam released in May 2009. The film is co-produced with La Parti Productions in Belgium and is the story of Emma Blank, a rich woman who is incurably ill and who is living her last days. She is surrounded by personnel who patiently await her death, which takes longer that originally envisioned.

Plot

Emma Blank woont in een huis in de duinen. Ze is stervende. Ze heeft een aantal mensen inwonen, die eerst bedienden lijken: hoofd van de huishouding Haneveld, kokkin Bella, jongere bedienden Gonnie en Meijer, en Theo. Later wordt echter aan de kijker onthuld dat Haneveld de man van Blank is, en dat de anderen familieleden zijn. Blank stelt bizarre eisen aan hen, maar ze voldoen daaraan met het oog op de erfenis. Zo moet Theo voor hond spelen: weliswaar gekleed en op twee benen lopend, maar hij spreekt niet, hij rijdt af en toe tegen Blank op, hij poept buiten in de duinen, en als hij niet op tijd wordt uitgelaten doet hij het in zijn broek. Verder moet Haneveld een snor opplakken.

Haneveld gaat met Bella naar bed, maar soms krijgt hij opdracht van Emma om bij haar in bed te komen. Gonnie gaat met Meijer naar bed, maar heeft later sex in de duinen met buitenstaander Martin. Gonnie houdt het niet meer uit bij Blank en besluit te vertrekken, daarmee haar erfdeel verspelend, maar ze blijft toch maar.

Nadat blijkt dat Blanks vermogen klein is, verandert de onderdanige houding. Blank wordt gevangengezet door de kleding die ze aan heeft aan de vloer vast te nieten. Omdat Martin dit toevallig ziet vermoordt Theo hem, en laat het lijk in zwembroek onder een parasol liggend achter op het strand.

Emma krijgt weinig water te drinken, bovendien is het vuil water. Uiteindelijk sterft ze. Ze wordt zonder kist in de tuin begraven. Omdat Theo mogelijk Gonnie zou kunnen gaan lastigvallen wordt hij vermoord en meebegraven.

Cast

Trivia

  • Malherbe, de echtgenote van Van Warmerdams echtgenote, speelde eerder ook in zijn films Abel, De Noorderlingen en Kleine Teun. Voor De laatste dagen van Emma Blank verzorgde ze ook de casting.
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "The Last Days of Emma Blank" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools