Geuzenprijs  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Revision as of 20:25, 21 March 2019
Jahsonic (Talk | contribs)

← Previous diff
Current revision
Jahsonic (Talk | contribs)

Line 1: Line 1:
{{Template}} {{Template}}
-'''"Het wordt te veel voor Corneel"''' was een [[satire|satirische]] [[cursiefje]]srubriek geschreven door [[Guido van Meir]] die van 1984 tot 2012 in het Belgische blad ''[[Humo]]'' verscheen. De cursiefjes draaiden rond het fictieve personage Cornelius Bracke. +De '''Geuzenprijs''' is een initiatief van het [[vrijzinnigheid|vrijzinnige]] [[Gent]]se ''[['t Zal Wel Gaan|Taalminnend Studentengenootschap 't Zal Wel Gaan]]'', van de ''Bond der Oud-Leden'' (B.O.L.) van '' 't Zal Wel Gaan'' en van het ''Fonds [[Tony Bergmann]] vzw''. Hij is tussen 1979 en 2002 uitgereikt aan tien personen en één vereniging.
-==De rubriek==+Deze [[Vereniging (rechtspersoon)|vereniging]]en wilden hiermee met een zekere regelmaat personen of organisaties huldigen die in de afgelopen periode het meest geassocieerd werden met het begrip "[[Geuzen (Tachtigjarige Oorlog)|geus]]".
-De rubriek "Het wordt te veel voor Corneel" liep van 1984 tot 2012 onafgebroken in het blad ''[[Humo]]''. De reeks ging over een oude man, Cornelius Bracke, wiens naam vaak afgekort wordt tot ''"Corneel"''. Alle stukken zijn zogezegd door Cornelius Bracke zelf geschreven en gaan vaak over de gebeurtenissen in zijn dorp en zijn omgang met de plaatselijke bewoners. De [[cursiefje]]s schetsen een satirisch beeld van de Vlaamse samenleving en pikken ook geregeld in op de [[actualiteit]]. +
-De cursiefjes rond Corneel worden altijd afgebeeld naast een foto van een oude man met een witte zomerpet, bril met hoornen montuur en strikje. De identiteit van deze man is onbekend. Van Meir vond de afbeelding naar eigen zeggen in het ''Humo''-archief, in de map ''""Hommes""''.+Vanaf zijn eerste uitreiking in [[1979]] is de Geuzenprijs bedoeld als "''een hommage aan signalen van het creatief vermogen van de vrije, kritische geest en als bijdrage tot de uitstraling van een volwassen, ongecomplexeerde [[vrijzinnigheid]]''".
-==Cornelius Bracke==+Laureaten worden door '''t Zal Wel Gaan'' gekozen onder hen die, zonder daarom een onberispelijk boegbeeld te moeten zijn, de mond niet willen houden of de pen niet willen breken tegenover alles wat een vrij, open, meerdimensionaal leefklimaat in Vlaanderen tegenwerkt of bedreigt.
-Cornelius Bracke is een oude man die zich uitdrukt in archaïsche en oubollige taal. In zijn rubriek schrijft hij openhartig wat hem persoonlijk ergert aan zijn dorpsbewoners of zaken die hij op televisie heeft gezien. Corneel is zelf echter ook geen perfecte persoon. Hij is een ijdel, verstrooid en overmoedig man, wiens goedbedoelde plannen en initiatieven amper serieus te nemen zijn of volledig in het honderd lopen. Corneel is actief in verschillende verenigingen die meestal in café De Kroon vergaderen. Hij koestert een grote haat tegen zijn rivaal Freddy Baeckelmans, die voorzitter is van de lokale afdeling van het [[Davidsfonds]]. Corneel is getrouwd met Betty en heeft een zoon, David, die gehuwd is met Joëlle en met haar een dochtertje heeft dat Naomi heet (en door Corneel hardnekkig [[Maori (volk)|Maori]] wordt genoemd).+
- +
-==Status==+
-In 1998 won Van Meir voor zijn rubriek rond Cornelius Bracke de [[Geuzenprijs]]. +
- +
-In 2009 bracht Van Meir een boek uit, ''Wees gul met uw organen'', waarin hij een bloemlezing bracht uit 25 jaar cursiefjes rond Corneel. Rond dezelfde tijd, in 2009-2010, werd er ook een toneelbewerking van Corneel op de planken gebracht, waarbij [[Bob De Moor (acteur)|Bob De Moor]] in een [[Monoloog|theatermonoloog]] de rol van Bracke speelde.+
 +De uitreiking van de Geuzenprijs is ook een [[cultuur|culturele]] happening. '' 't Zal Wel Gaan'' nodigt voor die gelegenheid artiesten uit die in dezelfde sfeer werken.
 +==Laureaten van de ''Geuzenprijs''==
 +* [[1979]] [[Johan Anthierens]] (1937-2000)
 +* [[1982]] [[Maurice De Wilde]] en [[Jeroen Brouwers]]
 +* [[1985]] [[Kamagurka]]
 +* [[1988]] [[Nicole Van Goethem]]
 +* [[1991]] [[Lucienne Herman-Michielsens]] en de Vlaamse Vereniging ''Recht op Waardig Sterven''.
 +* [[1995]] [[Paul de Leeuw]] en [[Geert van Istendael]]
 +* [[1998]] Cornelius Bracke ([[Guido Van Meir]])
 +* [[2002]] wel uitgereikt, maar niet overhandigd<ref>[http://student.ugent.be/tzal/toespraak-bij-geuzenprijs-2002/ Toespraak bij Geuzenprijs 2002]</ref>
 +* [[2010]] [[Etienne Vermeersch]] en [[Erwin Mortier]]
 +* [[2014]] [[Dyab Abou Jahjah]]
{{GFDL}} {{GFDL}}

Current revision

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

De Geuzenprijs is een initiatief van het vrijzinnige Gentse Taalminnend Studentengenootschap 't Zal Wel Gaan, van de Bond der Oud-Leden (B.O.L.) van 't Zal Wel Gaan en van het Fonds Tony Bergmann vzw. Hij is tussen 1979 en 2002 uitgereikt aan tien personen en één vereniging.

Deze verenigingen wilden hiermee met een zekere regelmaat personen of organisaties huldigen die in de afgelopen periode het meest geassocieerd werden met het begrip "geus".

Vanaf zijn eerste uitreiking in 1979 is de Geuzenprijs bedoeld als "een hommage aan signalen van het creatief vermogen van de vrije, kritische geest en als bijdrage tot de uitstraling van een volwassen, ongecomplexeerde vrijzinnigheid".

Laureaten worden door 't Zal Wel Gaan gekozen onder hen die, zonder daarom een onberispelijk boegbeeld te moeten zijn, de mond niet willen houden of de pen niet willen breken tegenover alles wat een vrij, open, meerdimensionaal leefklimaat in Vlaanderen tegenwerkt of bedreigt.

De uitreiking van de Geuzenprijs is ook een culturele happening. 't Zal Wel Gaan nodigt voor die gelegenheid artiesten uit die in dezelfde sfeer werken.

Laureaten van de Geuzenprijs




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Geuzenprijs" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools