Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Revision as of 05:38, 29 April 2024
Jahsonic (Talk | contribs)

← Previous diff
Current revision
Jahsonic (Talk | contribs)

Line 1: Line 1:
{{Template}} {{Template}}
-Het '''kunstsecundair onderwijs''' (kso) is een van de vier [[onderwijsvorm]]en in de tweede en de derde graad van het [[secundair onderwijs]] in de [[Vlaamse Gemeenschap]]. Dit [[kunstonderwijs]] wordt ingericht als onderbouw van instellingen voor hoger kunstonderwijs maar ook door scholen met een parallel aanbod van [[algemeen secundair onderwijs]], [[technisch secundair onderwijs]] en/of [[beroepssecundair onderwijs]].+Het '''Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten''' (SISA) is een [[secundair onderwijs|secundaire]] school in de [[Cadixstraat]] op [[Eilandje (Antwerpen)|het Eilandje]] in Antwerpen.
 +==Studieaanbod==
 +De school heeft een aanbod van [[studierichting]]en in het
 +*[[Kunstsecundair onderwijs]]: vrije beeldende kunsten; [[woordkunst]]-drama; audiovisuele vorming;
 +*[[Technisch secundair onderwijs]]: fotografie; grafische technieken; schilderen en decoratietechnieken
 +*[[Beroepssecundair onderwijs]]: publiciteitsgrafiek; publiciteitsgrafiek; haarzorg; etalage- en standendecoratie;
-Het kso combineert theorie en praktijk van kunstvakken (atelier of instrument) met algemeen vormende vakken zoals talen en wetenschappen. Deze combinatie biedt jongeren de kans om te kiezen voor [[kunst]] zonder andere opties van hoger onderwijs uit te sluiten. Daarom trekt deze [[onderwijsvorm]] relatief gezien het grootste aantal buitenlandse (waaronder veel [[Nederland]]se) leerlingen.{{Bron?||2011|08|30}}+De school onderschrijft het pedagogisch project van het ''Stedelijk Onderwijs Antwerpen'' en valt organisatorisch onder de [[scholengemeenschap]] ''Noord'.
-Het kso in Vlaanderen omvat drie [[studiegebied]]en: [[ballet]], [[beeldende kunst]] en [[podiumkunsten]] met telkens een aantal [[studierichting]]en. Bij ballet en de podiumkunsten ''Dans'' en ''Muziek'' mag een [[auditie]] bepalen of een leerling wordt toegelaten. Sommige richtingen fungeren als voorbereiding op hoger (kunst-)onderwijs, andere zijn meer toegepast en leiden naar directe tewerkstelling. De term '''kunsthumaniora''' is een onofficiële benaming waarmee scholen het hoge niveau van hun algemene vakken onderstrepen die net zoals de (klassieke) [[Algemeen secundair onderwijs|humaniora]] voorbereiden op universitair hoger onderwijs. Sommige kso-scholen bieden ook een zevende jaar, een praktijkgericht [[specialisatiejaar]] of een jaar bijzondere vorming als intensieve voorbereiding op hoger kunstonderwijs (balletschool of [[conservatorium]], niet te verwarren met [[deeltijds kunstonderwijs]] in een muziekschool of academie).+Enkele bekende oud-studenten zijn: [[Jan Fabre]], [[Ron Van Riet]] of [[Ferre Grignard]].
-==Ballet==+==Geschiedenis==
-*Ballet+Het SISA vindt zijn oorsprong in 1935 toen de Stedelijke Nijverheidsschool in de [[Meistraat]] een studierichting ''Sierkunsten'' opstartte. In 1937 komen er vijf studierichtingen bij: ''haartooi'', ''kleermaken'', ''behangen-garneren'', ''drukken'' en ''Openbare Besturen''. Omdat de Meistraat deze afdelingen niet kon herbergen verhuizen deze nieuwe afdelingen naar de Paardenmarkt voor de theorielessen en naar de Kipdorpvest 24 voor praktijk. Maar ook daar is niet voldoende ruimte zodat men moet gebruikmaken van extra locaties: voor haartooi maak men gebruik van de private avondschool in de Zwartezustersstraat, tekenlessen vinden een plaats in het ''hopland''; de studierichting drukken gebruikt de praktijklokalen van de stedelijke Nijverheidsschool. De school krijgt dan de naam ''Middelbare Beroepsschool voor Jongens en Meisjes'' en is de eerste school in het voortgezet onderwijs in Antwerpen waar jongens en meisjes samen in de klas zitten.
-*Modern ballet+
-De [[Koninklijke Balletschool Antwerpen]] is de enige secundaire school die klassiek ballet aanbiedt. Modern ballet wordt niet aangeboden op kso-niveau.+In 1946 krijgt de school de beschikking over de theorielokalen in Eikenstraat 8 en de naam van de school wijzigt in ''Stedelijke Middelbare Gemengde Beroepsschool''. Onder deze naam verhuist de school in 1951 naar zijn huidige locatie tussen de Cadixstraat, de Napelsstraat en Rigastraat, op het [[Eilandje (Antwerpen)|Eilandje]] in Antwerpen Noord.
-==Beeldende kunsten==+Het studieaanbod toonde lange tijd enige gelijkenis met de nabijgelegen school "het [[Technicum (secundaire scholen)|Technicum]]" van de [[Aalmoezeniers van de Arbeid]] in de Londenstraat. In de perceptie van het publiek (jaren 1950-1970) was de "Londenstraat" een strenge school, terwijl het SISA, onder meer vanwege het samenzitten van jongens en meisjes, een meer libertijnse reputatie had.
-*Artistieke opleiding+
-*Audiovisuele vorming met specialisatiejaar audiovisuele vormgeving+
-*Beeldende en architecturale kunsten, in de tweede graad, splitst in de derde graad uit in:+
-**Architecturale en binnenhuiskunst+
-**[[Industriële kunst]]+
-**Toegepaste beeldende kunst+
-**Vrije beeldende kunst+
-*Beeldende en architecturale vorming, in de tweede graad, splitst in de derde graad uit in:+
-**Architecturale vorming met specialisatiejaar+
-**[[Beeldende vorming]]+
-Naast deze studierichtingen voor de tweede en derde graad bestaat er ook een zevende jaar bijzondere beeldende vorming en een specialisatiejaar architecturale vorming, audiovisuele, industriële, ruimtelijke of grafische vormgeving.+==Architectuur==
 +Dit gebouw was in 1926 opgetrokken naar een ontwerp van architect [[Emiel Van Averbeke]] (1876-1946), die verantwoordelijk is voor het ontwerp van verschillende andere gebouwen in Antwerpen (o.m. enkele brandweerkazernes, het scholencomplex aan de Pestalozzistraat, bruggen aan de Erik Sasselaan, toegangs- en dienstgebouwen aan de [[Sint-Annatunnel|Scheldetunnel]]s, het "[[Grand-Bazar]]"-gebouw aan de kant van de Schoen- en Eiermarkt).
 +
 +Het gebouw was oorspronkelijk bestemd voor de [[schippersinternaat|Schippersschool]], hoewel schipperskinderen er nooit school liepen. De oorspronkelijke slaapvertrekken op de hoogste verdieping doen nu dienst als leslokalen. Op het gelijkvloers van de achterbouw in de Cadixstraat worden drie moderne haartooisalons ingericht. De drukkerij krijgt een nieuw machinepark op het gelijkvloers van de vleugel aan de Napelsstraat. Ruime tekenklassen en een feestzaal komen in de middenbouw op de eerste verdieping. De kleermakers en behangers-garneerders huizen op de tweede verdieping die oorspronkelijk bedoeld waren als slaapzaaltjes voor schipperskinderen.
-De [[Sint-Lukas Kunsthumaniora]] in Schaarbeek, het [[Sint-Lucas kunstsecundair]] in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] en de [[Sint-Lucasschool (Gent)|Sint-Lucasschool]] in Gent zetten exclusief in op beeldende kunsten. Het [[Stedelijk Secundair Kunstinstituut Gent]], de [[Academie voor Schone Kunsten Brugge|Brugse kunsthumaniora]], de [[Kunstschool Genk]] en de [[Kunsthumaniora Hasselt]] bieden naast beeldende kunsten ook podiumkunsten.+== Bron ==
- +* 50 jaar SISA 1937 - 1987 Een gedenkboek n.a.v. de academische zitting op 4 april, 1987.
-==Podiumkunsten==+
-* [[Muziek]]+
-* [[Woordkunst]]-[[dramaturgie|drama]]+
-* [[Dans]]+
- +
-Ook hier is er een zevende jaar bijzondere vorming muziek, dans, of woordkunst en een specialisatiejaar musical.{{Bron?||2017|06|03}}+
- +
-De [[Kunsthumaniora Brussel]], [[De!Kunsthumaniora]] in [[Wilrijk]] en de [[Kunsthumaniora Hasselt]] bieden zowel muziek, woordkunst als dans. Het [[MUDA Atheneum voor Podiumkunsten]] in [[Evergem]] biedt muziek en dans en het [[Lemmensinstituut]] in [[Leuven]] muziek en woord.+
{{GFDL}} {{GFDL}}

Current revision

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten (SISA) is een secundaire school in de Cadixstraat op het Eilandje in Antwerpen.

Contents

Studieaanbod

De school heeft een aanbod van studierichtingen in het

De school onderschrijft het pedagogisch project van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen en valt organisatorisch onder de scholengemeenschap Noord'.

Enkele bekende oud-studenten zijn: Jan Fabre, Ron Van Riet of Ferre Grignard.

Geschiedenis

Het SISA vindt zijn oorsprong in 1935 toen de Stedelijke Nijverheidsschool in de Meistraat een studierichting Sierkunsten opstartte. In 1937 komen er vijf studierichtingen bij: haartooi, kleermaken, behangen-garneren, drukken en Openbare Besturen. Omdat de Meistraat deze afdelingen niet kon herbergen verhuizen deze nieuwe afdelingen naar de Paardenmarkt voor de theorielessen en naar de Kipdorpvest 24 voor praktijk. Maar ook daar is niet voldoende ruimte zodat men moet gebruikmaken van extra locaties: voor haartooi maak men gebruik van de private avondschool in de Zwartezustersstraat, tekenlessen vinden een plaats in het hopland; de studierichting drukken gebruikt de praktijklokalen van de stedelijke Nijverheidsschool. De school krijgt dan de naam Middelbare Beroepsschool voor Jongens en Meisjes en is de eerste school in het voortgezet onderwijs in Antwerpen waar jongens en meisjes samen in de klas zitten.

In 1946 krijgt de school de beschikking over de theorielokalen in Eikenstraat 8 en de naam van de school wijzigt in Stedelijke Middelbare Gemengde Beroepsschool. Onder deze naam verhuist de school in 1951 naar zijn huidige locatie tussen de Cadixstraat, de Napelsstraat en Rigastraat, op het Eilandje in Antwerpen Noord.

Het studieaanbod toonde lange tijd enige gelijkenis met de nabijgelegen school "het Technicum" van de Aalmoezeniers van de Arbeid in de Londenstraat. In de perceptie van het publiek (jaren 1950-1970) was de "Londenstraat" een strenge school, terwijl het SISA, onder meer vanwege het samenzitten van jongens en meisjes, een meer libertijnse reputatie had.

Architectuur

Dit gebouw was in 1926 opgetrokken naar een ontwerp van architect Emiel Van Averbeke (1876-1946), die verantwoordelijk is voor het ontwerp van verschillende andere gebouwen in Antwerpen (o.m. enkele brandweerkazernes, het scholencomplex aan de Pestalozzistraat, bruggen aan de Erik Sasselaan, toegangs- en dienstgebouwen aan de Scheldetunnels, het "Grand-Bazar"-gebouw aan de kant van de Schoen- en Eiermarkt).

Het gebouw was oorspronkelijk bestemd voor de Schippersschool, hoewel schipperskinderen er nooit school liepen. De oorspronkelijke slaapvertrekken op de hoogste verdieping doen nu dienst als leslokalen. Op het gelijkvloers van de achterbouw in de Cadixstraat worden drie moderne haartooisalons ingericht. De drukkerij krijgt een nieuw machinepark op het gelijkvloers van de vleugel aan de Napelsstraat. Ruime tekenklassen en een feestzaal komen in de middenbouw op de eerste verdieping. De kleermakers en behangers-garneerders huizen op de tweede verdieping die oorspronkelijk bedoeld waren als slaapzaaltjes voor schipperskinderen.

Bron

  • 50 jaar SISA 1937 - 1987 Een gedenkboek n.a.v. de academische zitting op 4 april, 1987.




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools