Sanne Sannes  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Sanne Sannes (19 March 1937 – 23 March 1967) was a Dutch photographer.

Werk

Sannes maakte met name zwart-witfoto's, met zeer grove filmkorrel. In zijn werk is geen realistische weergave te zien, maar een persoonlijke impressie. Zijn belangrijkste thema was de jonge vrouw.

Hij maakte in 1966 een fotofilm voor de VPRO, deze weigerde de film uit te zenden en stuurde hem terug naar de montagetafel. Niet zozeer het naakt, maar het sadisme ging de omroep te ver. De film ging over Lucia Campert, de toenmalige vrouw van Remco Campert, die vlak voor haar dood wraak neemt op de mannen uit haar leven. Sannes fotografeerde haar en andere meisjes (half)naakt als stripteasedanseres, femme fatale, prostituee en vampier om haar fantasieën te verbeelden. Door zijn overlijden heeft Sanne Sannes de film niet meer kunnen aanpassen.

Sannes overleed na een modereportage op 30-jarige leeftijd als gevolg van een auto-ongeval in Bergen (Noord-Holland). Zijn assistent Gerrit Jan Wolffensperger raakte gewond; een van de fotomodellen, Yvonne Vel, heeft ondanks een langdurige revalidatie nooit meer haar beroep kunnen uitoefenen. Sannes is begraven op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen.

Frodo Terpstra maakte over zijn werk en leven de documentaire De vrouwen van Sanne Sannes, die in 2009 werd uitgezonden door Het uur van de wolf. Het aanvankelijk door de documentaire geschetste beeld van een eenzame man, die het gemis aan erotiek en romantiek in zijn eigen leven compenseerde door sensuele foto's te maken van naakte jonge meisjes, kantelt als een model vertelt dat ze een relatie met hem had en die eindigde nadat hij haar bedroog met andere modellen.

Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Sanne Sannes" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools