Rie Haan  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Rie Haan (Antwerpen, 19 januari 1906 – Antwerpen, 19 maart 1984) was een Vlaams architect en ontwerper van kerkelijk meubilair en edelsmeedwerk.

Biografie

Hij was de zoon van een familie van koper-zilver-en goudsmeden. Zijn vader (Aloïs) en grootvader (Walter) hadden een atelier in Antwerpen en maakten talrijke religieuze kunstwerken.

Na zijn studies aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege te Antwerpen, stond hij voor een beroepskeuze. Ondanks het feit dat hij de enige opvolger was om de familiale traditie van goud- zilversmid (voornamelijk kerkornamenten) verder te zetten, koos hij voor een opleiding tot architect. Hij haalde zijn diploma van architect in 1930 aan het Sint-Lukas in Brussel. Daarna volgde hij nog cursussen in “decoratie en tekenen naar natuur” aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.

Zijn loopbaan kende twee periodes. Tijdens de eerste periode tot bij het begin van de Tweede Wereldoorlog werkte hij in de religieuze kunst (inrichting van kerken en kapellen in samenwerking met het atelier van zijn vader Aloïs) en was hij minder actief als architect.

Zijn voornaamste realisaties uit die periode zijn:

Na de Tweede Wereldoorlog was hij hoofdzakelijk actief als architect. Hij ontwierp woningen (huizen, villa's, appartementen), nijverheidsgebouwen, kerken, scholen, maar is vooral gekend om zijn vele bioscopen in binnen- en buitenland, schouwburgen en een concertzaal. Zijn voornaamste realisaties:

Hij was ook architect-urbanist van de gemeente Massenhoven (vanaf 1942). Rie Haan noemde zich architect-artiest. Tot het einde van zijn leven bleef hij naast het uitoefenen van zijn beroep ook tekenen en schilderen. Hij stierf in Antwerpen op 19 maart 1984 en werd begraven op het Schoonselhof.

Bibliografie

  • Browaeys Marc, Flor Van Reeth (1884-1975) en zijn vrienden: Felix Timmermans, Eegeen Yoors, Jan Wouters, Frans Mertens, Ronald De Preter. 160 blz., uitgave van Stad Antwerpen, 1997.
  • 100 jaar St. Walburgis 1899-1999., 234 blz. Meerdere auteurs. Uitgave van de Stad Antwerpen en KBC, 1999.
  • Inventaris van het cultuurbezit in België. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Deel 3nb, 3nc, 3nd, 10n en 16n. Meerdere auteurs. Uitgave van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Brepols, Turnhout, 1979-1997.
  • Dirk Laureys, Bouwen in beeld. De collectie van het architectuurarchief van de provincie Antwerpen. 330 blz., uitgeverij Brepols, 2004.
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Rie Haan" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools