Rain (1929 film)  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

(Redirected from Regen)
Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Regen is een korte documentaire uit 1929 van de Nederlandse filmregisseur en filmmaker Joris Ivens. De film, die Ivens samen met Mannus Franken maakte, is een typisch voorbeeld van een stadssymfonie, zoals die in de jaren 20 werden gemaakt door onder andere Walter Ruttmann (Berlin: Symphony of a Great City, 1927) en Dziga Vertov (Man with a Movie Camera, 1929).

Regen bestaat uit een reeks zwijgende zwart-witbeelden waarin, vanuit wisselende perspectieven, een voorbijtrekkende regenbui in Amsterdam wordt getoond: van de eerste druppels in de grachten tot een gordijn van neerkletterend water waarin voorbijgangers zich met een paraplu staande proberen te houden.

Het kostte Ivens bijna twee jaar om voldoende regenbuien te schieten waarmee hij de film kon monteren. De poëzie van de beelden en de beeldcompositie waren daarbij belangrijker dan het verhaal.

Oorspronkelijk was Regen een zwijgende film, maar in 1932 kwam er ook een geluidsversie met muziek van schrijver en componist Albert Helman. In 1941 maakte Hanns Eisler, levenslange vriend en huiscomponist van Bertolt Brecht, een speciaal voor de film geschreven compositie.

Regen wordt beschouwd als een avant-garde klassieker en is om die reden toegevoegd aan de Canon van de Nederlandse film.

Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Rain (1929 film)" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools