Pretmakers in een mossel op zee  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Pretmakers in een mossel op zee[1], ook De oesterschelp genoemd, is een gravure van de Antwerpse prentkunstenaar Pieter van der Heyden naar een verloren gegaan werk van de Nederlandse schilder Jheronimus Bosch.

Voorstelling

Het stelt een bont gezelschap voor, varend in een enorme schelp. Er wordt gedronken, gegeten en muziek gemaakt. Geheel links is een paartje dat eruit ziet als een non en een monnik innig aan het vrijen, terwijl een doedelzakspeler voor hen brakend overboord hangt. Het werk draagt rechtsonder het opschrift ‘Heronimus Bos inve[nit]’: Jheronimus Bosch heeft dit bedacht. Dit zou erop kunnen wijzen dat het werk ontleend is aan een verloren gegaan origineel van Bosch. De gravure is een variant op Het narrenschip en de ook alleen als kopie bewaard gebleven Blauwe schuit en Zangers en musici in een ei. In al deze werken hekelt Bosch de mens die zich overgeeft aan zintuiglijke impulsen. In Pretmakers in een mossel op zee wordt dit thema verder uitgewerkt door de figuren in een onmogelijk, stuurloos en doelloost vaartuig te plaatsen. Net als onder meer het werk Het woud heeft oren, het veld heeft ogen roept de prent op tot zelfbeheersing.

Afdrukken

Van de gravure bestaan minstens twee afdrukken, die bewaard worden in het Prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en de Collections artistiques de l'Université de Liège in Luik. De hierboven afgebeelde afdruk bevindt zich in het Museum Boijmans Van Beuningen.




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Pretmakers in een mossel op zee" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools