Phil Bloom  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel

Phil Bloom (born November 27, 1945.) is a Dutch artist, entertainer and actress known to have appeared as the first completely nude person on television on 28 July 1967. She was a member of the Fluxus network. On July 28, 1967 Phil Bloom flashes nude in front of the cameras in the VPRO show "Hoepla". Several angry viewers complain by sending letters of protests.

She was born in Berkel en Rodenrijs, and today lives in Amsterdam. She is the partner of Martin uit den Bogaard.

Biography

In 1965 begon ze te studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, maar na één jaar stopte ze daar om aan de eveneens in Den Haag gevestigde Vrije Academie verder te studeren. Van 1967 tot 1974 studeerde Bloom aan de Rietveldacademie in Amsterdam. In het begin van haar carrière tekende ze onder andere voor het studentenblad Propria Cures en werkte ze aan aftitelingen bij films. Rond haar dertigste vertrok ze voor vijf jaar naar New York en daarna heeft ze ook nog enkele jaren in India gewoond. Momenteel woont en werkt ze in Antwerpen.

Blote borsten op de Nederlandse televisie

In oktober 1967 werd Bloom bekend toen zij als 21-jarig model twee keer naakt te zien was in het VPRO-programma Hoepla. Dit was de eerste keer dat op de Nederlandse televisie blote borsten werden getoond, wat destijds tot grote commotie leidde.

In april 2000 publiceerde het tijdschrift Libelle een interview waarin zij zei over haar optreden in het programma Hoepla:

"Hier [in Antwerpen] krijg ik respect en heb ik niet dat stempel van die minuut naakt op tv. In principe heb ik nooit last gehad van die gebeurtenis, ik sta er nog steeds achter. Maar in Nederland geven ze vaak geen kans om iets anders te zijn dan dat meisje van toen. Er moet eindelijk maar eens begrepen worden dat bloot de krant lezen niet het enige is wat ik kan."


Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Phil Bloom" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools