Noordelijk realisme  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Oorspronkelijk in gang gezet door de Groep van de figuratieve abstractie, ook wel 'De Groep', aan de Rijksacademie te Amsterdam, tot 1980 'het bolwerk van de figuratieve kunst', wendden zich tegen het einde van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw meer kunstenaars tot het realisme. Deze stijlstroming verplaatste zich na 1980 naar het Noord-Oosten van Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe), doordat veel (na de 'machtsovername' door 'de abstracten' op de Rijksacademie teleurgestelde) figuratieve kunstenaars daar de 'ruimte' zochten en vonden.

Kunstacademie Minerva

Vooral onder de invloed van Kunstacademie Minerva in Groningen ontstond aldaar, mede dankzij Wout Muller, Henk Helmantel en Matthijs Röling, aan het einde van de 20e eeuw het zogenaamde Noordelijk realisme.

4e generatie

Onder Wout Muller (1946-2000) en Matthijs Röling als docenten schilderkunst aan de Minerva Academie in Groningen ontwikkelde zich een 4e generatie (kunstschilders) binnen 'De Groep' en geestverwanten, zoals:

De Fuji Art Association

Zij verzamelden zich onder de naam De Fuji Art Association en exposeerden en exposeren veel in het Drents Museum te Assen, Galerie Wiek XX (spreek uit: 'Wieken') te Nieuweschans, Museum de Buitenplaats in Eelde en Museum Møhlmann te Venhuizen. Zij presenteren zich, behalve als 'Noordelijk Realisten', ook wel als de 'De Onafhankelijke Realisten'.

Maar ook verspreid over de rest van Nederland en België wendden en wenden steeds meer kunstenaars zich tot het realisme. In 2006 zijn er een paar honderd kunstenaars actief binnen deze stijlstroming.




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Noordelijk realisme" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools