Nahed Selim  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Nahed Selim (Dakhalia, Egypte, 1953) is een tolk-vertaler, columnist, publicist en schrijfster.

Ze studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Caïro en verhuisde in 1979 naar Nederland, waar ze aan de filmacademie studeerde.

Ze werkt als tolk-vertaler Arabisch en schrijft regelmatig columns voor NRC Handelsblad en het feministische maandblad Opzij. De in Zwijgen is verraad gebundelde columns handelen over vrouwonvriendelijke praktijken die in naam van de islam worden gepleegd. Ze zet zich af tegen vrouwen die hoofddoekjes dragen, die zij "orthodox" noemt. Ze noemde zichzelf jarenlang moslimfeministe, maar in 2013 verliet zij de islam en liet zich dopen in de rooms-katholieke Kerk.

In 2006 ontving ze de Harriët Freezerring, die Opzij van 1978 tot 2007 jaarlijks uitreikte aan een vrouw wier werk belangrijk is voor de vrouwenemancipatie.

Ze was een van de zes vrouwen die geïnterviewd werden in het boek De derde feministische golf (2006) van de Vlaamse politiek filosoof Dirk Verhofstadt.

Werk
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Nahed Selim" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools