Museumplein (Brussel)  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Het Museumplein (Frans: Place du Musée) is een plein in de Belgische hoofdstad Brussel. Het plein ligt in de omgeving van de Kunstberg en de Koninklijke Wijk. Via de Museumstraat is het plein met het Koningsplein verbonden. Ook is er een verbinding met de Koudenberg.

Geschiedenis

Tot de 14e eeuw bevond zich op het huidige Museumplein de zogenaamde Jodenpoel. Deze vijver verdween door de bouw van een groot landhuis en een kapel gewijd aan Sint-Joris door Willem van Duivenvoorde. Begin 15e eeuw kwam het domein in handen van graaf Engelbrecht van Nassau. Zijn nakomelingen lieten de kapel in gotische stijl ombouwen. De Nassaukapel is heden onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek van België. Tijdens het Oostenrijkse bewind werd het plein place de la Cour of rue de la Cour genoemd. Het plein werd eind 18e eeuw in Lodewijk XVI-stijl heringericht nadat er het Paleis van Karel van Lotharingen werd gebouwd. Centraal op het plein werd een vijver aangelegd. Het plein werd omstreeks 1782 geplaveid, in 1797 heraangelegd met een kruidtuin en in 1826 verkleind voor de bouw van twee vleugels an het Nijverheidspaleis. In 1848 werd er een standbeeld van Karel van Lotharingen opgetrokken en in 1877-1880 plantsoenen aangelegd.

Beschrijving

Het Museumplein is gekasseid en bevat centraal een lichtput voor de ondergrondse musea ontworpen door Roger Bastin, begrensd door de deels hergebruikte hardstenen balustrade van 1880, ontworpen door Alphonse Balat. Op het einde van de balustrade staan twee sokkels met bekronende bronzen medaillonportretten van keizerin Maria Theresia en koning Leopold II met opschriften.

In 1848 werd in het noordwesten van het plein een standbeeld van Karel van Lotharingen door Louis Jehotte ingehuldigd. Naast het standbeeld is een verbinding met de Koudenberg.

Gebouwen
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Museumplein (Brussel)" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools