Monument voor de Dynastie  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Het Monument voor de Dynastie is een monument ter ere van koning Leopold I van België in het Park van Laken. Het monument staat op het Vorstenhuisplein op een heuveltop van 50 meter hoog. Het monument beëindigt de monumentale as die vertrekt vanaf het portaal van het kasteel van Laken en die na de kruising met de Koninklijk Parklaan via de Vorstenhuislaan naar het monument loopt.

Het monument werd ontworpen door architect Louis De Curte in neogotische stijl. Er werd aan gewerkt van 1878 tot 1881 in opdracht van koning Leopold II. Leopold II liet het monument oprichten ter ere van de oprichting van de dynastie door zijn vader, die hij in 1865 was opgevolgd als Koning der Belgen. Het monument had af moeten zijn in 1880, bij de opening van het Park van Laken op de vijftigste verjaardag van het Koninkrijk België.

In het centrum van een galerij met negen traveeën, die elk een van de voormalige negen Belgische provincies symboliseren, staat een sculptuur van Leopold I. Op deze onderbouw rust een bijna 50 meter hoge spits, die wordt bekroond met een vergulde kroon.

Boven de standbeelden van de negen Belgische provincies, houdt een Belgische leeuw telkens het wapenschild van de desbetreffende provincie vast. Aan de achterzijde van het monument, aan de noordzijde, is een trap die toegang geeft tot een rondgang boven de zuilengalerij. Deze rondgang gaat onder de luchtbogen die versierd zijn met kleine waterspuwers.

Het standbeeld van Leopold I werd gebeeldhouwd door Willem Geefs, die ook het beeld van Leopold I op de Congreskolom maakte. De standbeelden van de provincies zijn elk van andere beeldhouwers waaronder Thomas Vinçotte, Charles Vander Stappen, Adolphe Fassin, Antoine-Joseph Van Rasbourgh en Charles Brunin.

Iconografie

Negen provincies

Spits

De spits is vijftig meter hoog, wat verwijst naar de leeftijd van het koninkrijk in 1880, en draagt een kroon, verwijzend naar het koninkrijk en de koning.
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Monument voor de Dynastie" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools