Matthijs Röling  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Matthijs Nicolaas Röling (born March 31, 1943 in Oostkapelle) is a Dutch painter, active as graphic designer, wall painter, painter, draftsman, lithographer, pen artist, etcher, and academy lecturer. He is considered a kindred spirit of the 3rd generation of the Dutch Group of figurative abstraction. Röling is described as the "figurehead of contemporary figurative painting in the Netherlands."

Dutch text

Matthijs Röling (Oostkapelle, 31 maart 1943) is een Nederlands kunstenaar. Hij kan worden beschouwd als geestverwant van de 3e generatie van de Groep van de figuratieve abstractie, bij afkorting 'De Groep' genaamd.

Röling volgde zijn opleiding vanaf 1960 aan de Koninklijke Academie te Den Haag en daarna aan de Rijksacademie van Amsterdam. Zijn eerste museale tentoonstelling vond plaats in 1965 in het Drents Museum te Assen. In 1972 werd hij docent aan de Academie Minerva te Groningen.

Zijn artistiek doorbraak kwam in 1976 met een serie stillevens genaamd "kastjes". In 1983 vervaardigde hij zijn eerste grote wandschildering in het Nijsinghhuis in Eelde.

Samen met Wout Muller en Henk Helmantel stond hij in Groningen aan de wieg van het Noordelijk realisme. Zo maakte hij samen met Wout Muller in 1987 de muurschildering ‘De boom der kennis’ in de aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Rechts beneden op de schildering zijn de gezichten van prof.mr. B.V.A. Röling (de vader van Matthijs) en prof.dr. H.W. van Os (initiatiefnemer voor de nieuwe schildering) te herkennen. Röling woont in Ezinge.

Prijzen en onderscheidingen
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Matthijs Röling" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools