Martin Bril  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel

Martin Bril (Utrecht, 21 oktober 1959Amsterdam, 22 april 2009) was een Nederlandse columnist en schrijver.

Bril was de zoon van een handelsvertegenwoordiger. Hij groeide op in Dieren, Drachten en 't Harde. In het ouderlijk gezin speelde het protestantisme een belangrijke rol.

Vanaf 1978 studeerde Bril filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voltooide zijn studie niet. Vervolgens volgde hij lessen scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Tijdens zijn studententijd in Groningen schreef hij voor het blad Nait Soez'n van de Groninger Studentenbond en maakte hij kennis met Dirk van Weelden. Van Weelden en Bril vormden rond 1990 een schrijversduo en publiceerden verscheidene verhalenbundels. In deze periode kampte Bril met een alcohol-, coke-, gok- en seksverslaving. Als freelance publicist werkte hij voor onder andere Het Parool, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en De Morgen.

In 1997 schreef hij voor Het Parool, waar hij op dat moment reeds in dienst was, een serie columns over het proces tegen drugsbaas Johan 'De Hakkelaar' Verhoek. Vanaf deze periode nam zijn productie zienderogen toe, wat mede het gevolg was van het stoppen met de consumptie van alcohol en cocaïne. In Vrij Nederland publiceerde hij het wekelijks feuilleton Evelien, waarvan onder regie van Rita Horst de televisieserie Evelien werd gemaakt. Vanaf 1998 verschenen er jaarlijks meerdere boeken van zijn hand. Sinds september 2001 schreef hij bijna dagelijks in de Volkskrant. Een jaarlijks terugkerend onderwerp was de zogeheten rokjesdag - de vermeende dag waarop een groot deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar een rok zou dragen, doorgaans midden april. Bril gaf zoveel bekendheid aan dit fenomeen dat het zelfs in de Dikke van Dale werd opgenomen.

Bril was een zeer productief auteur. Hij publiceerde in diverse tijdschriften en trad met Ronald Giphart en Bart Chabot op in theaters. Later was hij geregeld als copresentator van presentator Matthijs van Nieuwkerk in het televisieprogramma De Wereld Draait Door te zien. Daar liet hij zijn voorliefde voor de geografie van Nederland regelmatig zien.

In 1997 won hij de Pop Pers Prijs. In 2006 schreef Bril het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

In 2009 ontving Martin Bril de Max Pam Oeuvre Prijs, toegekend en uitgereikt door journalist en schrijver Max Pam. Later dat jaar kreeg hij voor zijn boek De kleine keizer de Bob den Uyl-prijs. De uitreiking hiervan op 21 april kon hij door ziekte niet meer bijwonen. Een dag later overleed hij op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmkanker. Bril was in 2002 al eens getroffen door darmkanker.

Bibliografie

  • 1990 Voordewind
  • 1993 De mooiste baby van de hele wereld
  • 1994 Altijd Zomer Altijd Zondag
  • 1998 Het Tekort
  • 1998 Etalagebenen
  • 1999 Stadsogen
  • 1999 Spuigaten
  • 2000 Hollandse luchten
  • 2001 Gloriedagen
  • 2001 Evelien
  • 2001 Wereld van heimwee
  • 2001 De manipulatie
  • 2002 De Afsluitdijk en verder
  • 2002 Verzameld werk (gedichten)
  • 2002 Twee broers en een broodjeszaak
  • 2003 Grote kleine dingen (en andersom)
  • 2003 Gelukkig niet
  • 2003 Overal een rode tas
  • 2003 De Russische achterbuurvrouw
  • 2004 Het ronde land
  • 2004 Twee dochters en een reiger
  • 2004 Verzameld werk deel 2 (gedichten)
  • 2004 De Franse slag
  • 2004 Eigen benen
  • 2004 De straten van Amsterdam
  • 2005 De dag van de nieuwe haring
  • 2005 Het leed dat liefde heet
  • 2005 .nl (samen met fotografen Ben Deiman en Karel Tomeï)
  • 2006 Een plek onder de zon
  • 2006 Het verdwenen kruispunt
  • 2006 De heetste dag van het jaar
  • 2007 Schitterend blauw
  • 2007 Vaders en dochters
  • 2008 Liefde, seks & regen
  • 2008 De kleine keizer
  • 2008 Tout va bien
  • 2008 Donkere dagen - nieuwe berichten uit het land
  • 2009 Mijn leven als hond
  • 2009 De tomeloze Evelien

Met Dirk van Weelden:

  • 1987 Arbeidsvitaminen
  • 1990 Piano en gitaar
  • 1991 Terugwerkende kracht
  • 1992 Home sweet home




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Martin Bril" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools