Magali Noël  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Magali Noëlle Guiffray (27 June 1932 – 23 June 2015), better known as Magali Noël, was a French actress and singer.

Born in Izmir to French parents in the diplomatic service, she left Turkey for France in 1951, and her acting career began soon thereafter. She acted in multilingual cinema chiefly from 1951 to 1980, appearing in several Italian films directed by Federico Fellini, for whom she was a favourite performer. She acted in films directed by Costa Gavras, Jean Renoir, and Jules Dassin. Her career extended to television movies from roughly 1980 to 2002.

Her recording career began in France in 1956, and her most famous song was "Fais-moi mal, Johnny" ("Hurt me Johnny"), written by Boris Vian. This song was one of the first rock 'n' roll songs with French lyrics. It was forbidden on the radio for a long time due to its risqué lyrics describing – with a great sense of humour and derision – a sadomasochistic episode. She died on 23 June 2015, aged 82.

Filmography

  • 1951 : Demain nous divorçons – Jeanne Tourelle
  • 1951 : Seul dans Paris – Jeanette Milliard
  • 1953 : Deux de l'escadrille
  • 1954 : Mourez nous ferons le reste – Françoise
  • 1955 : Le Fils de Caroline chérie – Térésa
  • 1955 : Chantage – Denise
  • 1955 : Razzia sur la chnouf – Lisette
  • 1955 : Du rififi chez les hommes (Rififi) – Viviane
  • 1955 : Les Grandes Manœuvres – Thérèse
  • 1956 : OSS 117 n'est pas mort – Muriel Rousset
  • 1956 : Les Possédées – Pia Manosque
  • 1956 : Eléna et les hommes – Lolotte
  • 1957 : Assassins et voleurs – Madeleine Ferrand
  • 1958 : La Loi de l'homme (È arrivata la parigina) – Yvette
  • 1958 : Le désir mène les hommes – Nathalie
  • 1958 : Si le roi savait ça – Arnaude
  • 1958 : Le Piège – Cora Caillé
  • 1959 : Des femmes disparaissent – Coraline Merlin
  • 1959 : Ça n'arrive qu'aux vivants – Gloria Selby
  • 1959 : Oh! Qué mambo – Viviane Montero
  • 1959 : L'Île du bout du monde – Jane
  • 1960 : Gastone – Sonia
  • 1960 : Boulevard – Jenny Dorr
  • 1960 : A qualcuna piace calvo – Marcella Salustri
  • 1960 : Marie des Isles – Julie
  • 1960 : La Dolce Vita – Fanny
  • 1960 : Noi siamo due evasi – Odette
  • 1961 : Template:Ill – Lénq
  • 1961 : La ragazza in vetrina – Chanel
  • 1961 : Template:Ill – Olga
  • 1961 : Jeunesse de nuit (Gioventù di notte)
  • 1961 : Dans la gueule du loup – Barbara Yabakos
  • 1961 : En pleine bagarre (Mani in alto)
  • 1961 : Template:Ill (Le Jeu de l'assassin) – Eva Troger
  • 1962 : Le Secret de d'Artagnan (Il Colpo segreto di d'Artagnan) – Carlotta
  • 1963 : Totò e Cleopatra – Cleopatra
  • 1963 : Queste pazze pazze donne
  • 1963 : Template:Ill (Das Todesauge von Ceylon) – Gaby
  • 1963 : L'Accident – Andréa
  • 1964 : La Traite des blanches – Louisa
  • 1964 : Requiem pour un caïd – Éva
  • 1964 : Oltraggio al pudore – Giovenella's sister
  • 1964 : Le Dernier Tiercé – Lydia
  • 1964 : La Corde au cou
  • 1965 : Aventure à Beyrouth (La Dama de Beirut)
  • 1966 : Comment ne pas épouser un milliardaire (TV serial) – Delia Delamarre
  • 1967 : Le Golem (TV) – Angelina
  • 1968 : Le Mois le plus beau – Claudia
  • 1969 : Z – Nick's sister
  • 1969 : Template:Ill – Annie
  • 1969 : I marziani hanno dodici mani – Matilde Bernabei
  • 1969 : Satyricon – Fortunata
  • 1970 : Edipeon
  • 1970 : Tropic of Cancer – the princess
  • 1970 : The Lustful Vicar (Kyrkoherden) – the countess
  • 1970 : The Man Who Had Power Over Women – Mme Franchetti
  • 1971 : Le Belve
  • 1971 : Il prete sposato – Signora Bellini
  • 1972 : Racconti proibiti... di niente vestiti
  • 1972 : Comme avant mieux qu'avant (TV) – Fulvia Gelli
  • 1972 : Le p'tit vient vite – La garde-malade
  • 1973 : Amarcord – Ninola/"Gradisca", the hairdresser
  • 1975 : Il tempo degli assassini – Rossana
  • 1975 : Paolo Barca maestro elementare praticamente nudista
  • 1975 : La Banca di Monate
  • 1977 : Stato interessante
  • 1978 : Jean-Christophe (TV serial)
  • 1978 : Template:Ill – Ida
  • 1980 : Le Chemin perdu – Maria
  • 1980 : Le président est gravement malade (TV) – Edith Wilson
  • 1982 : Les Confessions du chevalier d'industrie Felix Krull (Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull) (TV miniseries) – Mme Houpflé
  • 1982 : Qu'est-ce qui fait courir David ? – Sarah, David's mother
  • 1982 : L'Enfant et les magiciens (TV) – Aunt Marguerite
  • 1983 : Les Années 80
  • 1983 : La Mort de Mario Ricci – Solange
  • 1984 : Sortie interdite (TV) – Mado
  • 1985 : Diesel – Mickey
  • 1985 : Vertiges – Constance
  • 1986 : Exit-exil – Solange
  • 1986 : L'Amour tango (TV) – Angèle
  • 1988 : On the Orient, North (The Ray Bradbury Theater, ep.#2.8) – Minerva Halliday
  • 1989 : La Nuit de l'éclusier – Hélène Belloz
  • 1989 : Pentimento – Maddeleine
  • 1991 : Crimes et jardins (TV) – Suzanne
  • 1992 : Les Cœurs brûlés (TV serial) – Julia
  • 1997 : Les Héritiers (TV) – Zizi
  • 1998 : Le Dernier Fils (TV) – Elisabeth Haas
  • 1999 : La Nuit des hulottes (TV) – Rainette Leblanc
  • 2000 : La Fidélité – Clélia's mother
  • 2001 : Regina Coeli – Regina
  • 2002 : La Source des Sarrazins (TV) – Rose
  • 2002 : The Truth About Charlie – mysterious woman in black

Discography

  • 1956 : Fais-moi mal Johnny de Boris Vian
  • 1964 : Magali Noël chante Boris Vian
  • 1988 : Magali Noël chante Boris Vian (CD Jacques Canetti/Musidisc)
  • 1989 : Regard sur Vian, with Stéphanie Noël, live in Beausobre
  • 2002 : Magali Noël (CD Story Mercury)





Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Magali Noël" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools