Libris Literatuur Prijs  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

De Libris Literatuur Prijs is een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het voorgaande kalenderjaar. De prijs is gemodelleerd naar de Booker Prize. Na een selectie van 18 titels (longlist), volgt een nominatiebekendmaking van 6 titels en uiteindelijk een winnaar. De selectie van titels en auteurs gebeurt door een jury van 5 personen, die samengesteld wordt door de initiatiefnemer van de prijs, Stichting Literatuur Prijs.

De juryvoorzitter maakt half maart in de Nieuwe Kerk te Amsterdam de shortlist van 6 titels bekend, die meedingen naar de prijs die medio mei wordt uitgereikt. Ook dit gebeurt traditioneel tijdens een galadiner in de Spiegelzaal van het Amstel Hotel te Amsterdam. De auteur van het winnende boek ontvangt een oorkonde en een bedrag van € 50.000. De auteurs van de andere boeken ontvangen elk € 2500. In 2008 werd voor het eerst een graphic novel, een literair stripboek, genomineerd: Verder van Marc Legendre.

Naamgever aan de prijs is de sponsor, boekhandelsketen Libris. Libris is een formule van Intres. Samen met de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil vormt de Libris Literatuur Prijs een "uitgelezen" trio omwille van de literaire smaak en het hoge prijzengeld in de boekenwereld.

In 2008 is de prijs voor het eerst aan een verhalenbundel toegekend.

Ontvangers en titels

Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Libris Literatuur Prijs" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools