Choice between 'white' and 'blank' to denote 'white people' in the Dutch language  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

In de 21e eeuw wordt door sommigen de voorkeur gegeven aan de term wit in plaats van blank. Sommigen, onder wie schrijver Anousha Nzume, stellen dat blank een bijklank heeft van superioriteit, dat het woord zou verwijzen naar het koloniale verleden en apartheid.

Verder stellen ze dat blank de betekenis heeft van kleurloos alsof de blanke huidskleur de standaard is, en niet een van de vele kleuren. Wit zou een gelijkwaardiger antoniem van zwart zijn. Tim Pauwels, ombudsman van de Vlaamse nieuwszender VRT NWS meent echter dat de vermeende bijbetekenissen van "blank" met een te grote stelligheid worden gebracht zonder taalkundige argumenten. Daarnaast zou het gebruik van "wit" bij veel mensen overkomen als politiek correct. Anderen wijzen erop dat er een tekst is aangetroffen uit 1598 waarin de term 'wit' werd gebruikt om een huidskleur mee aan te duiden en dat ook Multatuli daarvoor het woord 'wit' gebruikte in 1873, in Woutertje Pieterse.

Verschillende Nederlandstalige media kiezen voor de term wit in plaats van blank:

  • Hoewel de Volkskrant in het Stijlboek 1992 nog wel de term blanken gebruikte, geeft de krant sinds 2010 in haar Stijlboek de voorkeur aan de term wit.
  • Dagblad Trouw schreef in 2014 in haar Schrijfboek dat zij de kwestie over liet 'aan wie per se politiek correct wil zijn'. In 2017 constateerde Trouw-ombudsman Adri Vermaat dat redacteuren steeds vaker 'wit' gebruikten, omdat ze 'blank' naar racisme vinden neigen.
  • Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) bevestigde in 2018, naar aanleiding van Kamervragen van Martin Bosma van de Partij voor de Vrijheid, besloten te hebben om voortaan de voorkeur te geven aan de term 'wit', al is er geen sprake van een verbod op het gebruik van het woord 'blank'.
  • Het NRC Handelsblad doet in haar stijlboek geen uitspraak over de keuze voor de term wit of blank.
  • De Vlaamse nieuwszender VRT NWS accepteert beide termen en laat de keuze over aan de journalist.

Het Nationaal Museum van Wereldculturen bracht in 2018 een taalgids uit over mogelijk gevoelige woorden in de culturele sector. Hierin werd gesuggereerd om in navolging van de antiracisme-beweging de term blank te vervangen door de term wit.

See also




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Choice between 'white' and 'blank' to denote 'white people' in the Dutch language" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools