Jef Neve  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Jef Neve (Turnhout, March 8 1977) is a European jazz pianist and composer.

Levensloop met muzikale carrière

Neve deed middelbare studies, richting Latijn-Moderne Talen aan het het Sint-Aloysiuscollege te Geel. Tegelijkertijd volgde hij pianoles aan de stedelijke muziekacademie van Geel bij Hugo Lefever. Verder studeerde hij aan het Lemmensinstituut te Leuven met als docenten Jan Vermeulen, Ron Van Rossem, Dré Pallemaerts, Frank Vaganée, Bert Joris, Stefaan Celen, Peter Hertmans, Werner Van Mechelen, Christel Kessels en Kurt Bikkembergs. Ook volgde hij masterclasses bij de pianist Jozef De Beenhouwer, Guy De Mey, Toots Thielemans, Lew Tabackin en Brad Mehldau.

In 2000 verkreeg hij het diploma van Meester in de muziek optie Jazz en van Meester in de muziek optie piano, beide cum laude. Hij specialiseerde in de finaliteit kamermuziek in 2001 eveneens cum laude. In 2002 werkte hij voor één jaar als pianist en componist voor de Contemporary Dance Company "Dathe" in Londen.In 2004 was hij “Artist in Residence” voor CC de Warande te Turnhout. Momenteel (2007) is hij lesgever aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier.

Behalve zijn opleiding begon Jef al vroeg als actief muzikant in plaatselijke bandjes. In die periode componeerde hij voor de meest uiteenlopende bezettingen (van pianosolo-stukken tot heuse symfonische werken). In zijn tienerjaren speelde hij bij MR. ZEBEDEE, een populaire funkband waardoor hij in contact kwam met de jazz- en bluesmuziek.

Ook als free-lance pianist maakte Jef reeds deel uit van verscheidene jazzbezettingen, klassieke formaties, showorkesten, popbands, theaterproducties, studiosessies, kort gezegd van Get Ready! tot solist van het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen (o.l.v. Michel Tilkin). Als jazzmuzikant werkte hij samen met Dré Pallemaerts, Lindsey Horner, Peter Hertmans, Peer Bayerlein, Yves Peters, Ben Sluys, Chantal Kashalla, Chantal Welly, Yvonne Walter, Lode Mertens, Chris Mentens.

Buiten het musiceren, componeert Neve ook voor klassieke bezettingen zoals zijn eigen pianotrio met viool en cello. Hij arrangeert eveneens voor big band en creëert de stukken voor zijn jazz-trio het "Jef Neve Trio". Als studio-technicus werkt hij in zijn eigen demo-studio om al zijn artistieke projecten vorm te geven. De componist speelde ook bij het Pascal Schumacher Quartet waarmee hij twee albums maakte en op tournee ging in Australië en Zuid-Afrika.

Het Jef Neve Trio met Jef Neve (piano), Piet Verbist (contrabas) en Theun Verbruggen (drums) bracht drie opmerkelijke CD's met Jazz-composities van Neve uit nl in 2003: "Blue Saga", in 2004: "It's Gone" en in 2006: "Nobody is Illegal". De titel verwijst naar een project van 2006 aan de "Kunsthochschule" te Kassel genoemd: "Kein Mensch ist illegal" (zie afbeelding). Deze laatste CD golft van energetische grooves naar verstilde romantiek, ondersteund door blazers. Deze CD kreeg ook lovende perscommentaren. In al zijn composities klinken echo's door van Brad Mehldau en Keith Jarrett maar vooral veel van de soepele en elegante Jef Neve-stijl. In 2005 kreeg het trio een staande ovatie in het Bimhuis te Amsterdam, het meest toonaangevende jazzpodium van Nederland. Medio 2007 staat Neve met zijn trio op het punt internationaal door te breken.

Het trio produceerde ook de soundtrack voor de film Dagen Zonder Lief onder regie van Felix van Groeningen. In 2007 staat Jef Neve geprogrammeerd op de belangrijke jazzfestivals van Montréal (Montreal Festival), Vancouver (Vancouver Jazz), Parijs (Parc Floral) ,Venetië, Rotterdam, Gent (Blue Note Gent) en het Antwerpse Jazz Middelheim. Op dit laatste festival opende hij met "Sehnsucht" als hulde aan Franz Schubert en vervolgde met "How blue can I get", een ballad geschreven op Valentijnsavond.

In oktober 2007 stond de (film)muziek van Jef Neve centraal op de World Soundtrack Awards te Gent, uitgevoerd door het Vlaams Radio Orkest onder de leiding van Dirk Brossé.

De jazz-pianist zal vanaf januari 2008 op Klara, telkens op vrijdagavond van 19 u tot 21 u een eigen radioprogramma verzorgen. Daarbij zal de nadruk op de Belgische en Europese jazz liggen.
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Jef Neve" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools