Jean-Marie Aerts  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Jean-Marie Aerts (Zeebrugge, 25 May 1951) is a Belgian guitarist and producer, best known as the guitar player for TC Matic. Aerts was a session musician who had worked with Kaz Lux, Raymond van het Groenewoud, and Plastic Bertrand when he joined Arno Hintjens in TC Matic in 1980, replacing Paul Decoutere. He also produced the band's first three albums; during his tenure with the band he produced other artists' albums as well, including Luc van Acker's KAZ (1982) and Arbeid Adelt!'s ''Jonge Helden (1983). After TC Matic broke up he continued as a producer, working with artists including DJ DNA, Jo Lemaire, and the Urban Dance Squad, for whom he produced the groundbreaking debut album Mental Floss for the Globe.

Contents

Dutch text

Jean-Marie Aerts (Zeebrugge, 25 mei 1951-) is een Belgisch rockgitarist en producer. Hij is vooral bekend geworden als lid van de Belgische band TC Matic en als producer van Urban Dance Squad en Jo Lemaire.

Biografie

Jeugd

Aerts werd geboren als zoon van een arts. Zijn eerste muzikale herinneringen waren Italiaanse zangers uit de jaren vijftig zoals Mario Marini. Aerts' vader speelde ook veel klassieke muziek op de piano. Afgezien van muziek viel Aerts' aandacht ook op de geluiden in de plaatselijke vissershavens. Naar eigen zeggen is hij nogal auditief ingesteld en let hij op omgevingsgeluiden die niemand anders hoort. Ook Franse zangers als Jacques Dutronc, Charles Trenet bevielen hem. Zelf muziek maken deed Aerts toen hij op potten en pannen begon te drummen. Zijn eerste gitaar was volgens hem "onbespeelbaar", maar toen hij op zijn zestiende na een ongeluk met zijn bromfiets lange tijd in het ziekenhuis moest verblijven schonk zijn zus hem een bespeelbare Spaanse gitaar en een akkoordenboekje. Zo begon Aerts zich in het gitaarspelen te oefenen en kon hij spoedig op het gehoor zijn gitaar afstemmen.

Rock 'n Roll

Toen de rock 'n roll haar intrede deed was Aerts vooral onder de indruk van Vince Taylors donker gevaarlijke geluid. Later, op internaat in Gent begon hij te jammen met enkele vrienden die fans waren van de Rolling Stones. Aerts studeerde geneeskunde in die stad, maar stopte reeds na zes maanden. Een jaar later volgde hij filmschool aan het Rits in Brussel. Hij was echter veel liever in café Het Vermiljoen op de Zavel waar hij meer in het muzikantenmilieu zat. Op zijn zeventiende viel hij ook ondersteboven van het geluid van Jimi Hendrix' elektrische gitaar. Aerts roemt echter Jan Akkerman van de groep Focus meer als "de man die mij leerde gitaarspelen" om de eenvoudige reden dat hij naar Akkerman kon gaan kijken en niet naar Hendrix, Muddy Waters of John Lee Hooker. Aerts bewondert ook Django Reinhardt en Lee "Scratch" Perry.

Vroege carrière

Zijn eerste echte baan als gitarist kreeg hij in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel via Vincent Rouffaer. Deze klasgenoot uit het Rits, zoon van acteur Senne Rouffaer, vertelde Aerts dat zijn vader een gitarist nodig had voor het toneelstuk As You Like It van William Shakespeare.
Aerts studeerde ook één jaar lang notenleer, maar kan er tot op de dag van vandaag nog steeds niets mee.

Zijn eerste groep was Split van Luc Vankessel. Aerts experimenteerde graag met klanken en is naar eigen zeggen ook de eerste Belgische gitarist geweest die zijn versterker op maximaal volume draaide, puur voor het effect van de vervorming.

Template:Citaat lang

Aerts speelde een tijdje bij Johan Verminnen, maar omdat hij meer vooruitgang zocht nam hij ontslag.

TC Matic

Succes kreeg Aerts pas als gitarist bij TC Matic, de groep van de nog piepjonge Arno. Aerts beweert veel geleerd te hebben van Arno, vooral van diens openheid tegenover muziek en zijn hele attitude om Europees te klinken en niet Amerikaans. De groep werd één van de eerste grote Belgische rockbands en scoorde hits met de klassiekers Oh La La La en Putain Putain. Vooral Aerts' gitaar droeg mede bij tot het herkenbare en succesrijke geluid van de groep. Een internationale carrière zat er helaas niet in omdat België destijds er nog niet het management voor had.

Solo

Na TC Matic begon Aerts een solocarrière met de groep JMX. Hij is ook producer geweest van onder meer Big Bill, Rick Tubbax & The Taxi's, Absynthe Minded, Urban Dance Squad, Jo Lemaire, Elisa Waut, Tom Wolf, El Fish, La Fille D'Ernest, Kris De Bruyne en Gorki.

Tijdens optredens staat Aerts vaak enorm geconcentreerd en verdiept in zijn muziek te spelen. Hij verzamelt ook gitaren. Zo bezit Aerts onder meer een authentieke gitaar van blueslegende Robert Johnson.

Aerts woont in Aarschot met zijn vrouw Miet Aerts.

In 2005 eindigde hij op nr. 507 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst.

Bron

Interview met Jean-Marie Aerts in Humo 3394, 20 september 2005, door Rudi Vandendaele en Herman Jacobs.

Aerts, Jean-Marie
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Jean-Marie Aerts" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools