Jan Mandijn  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Antwerp Mannerism, Antwerp-based followers of Hieronymus Bosch

Jan Mandijn[1] (Haarlem 1500 - Antwerp 1560) was a Flemish painter of the Antwerp School.

According to Van Mander in 1604, he was the teacher of Gillis Mostaert, and he could paint funny scenes like Hieronymus Bosch. According to the RKD he taught Mostaert and Bartholomeus Spranger.

Biogramphy

Hij werd geboren in Haarlem en vertrok voor 1530 naar Antwerpen. Hier werkte hij samen met de eveneens uit de Noordelijke Nederlanden afkomstige schilder Pieter Aertsen. Beide schilders maakten handig gebruik van de grote populariteit van het werk van de ‘duvelmakere’ Jheronimus Bosch, door diens werk te kopiëren en na te volgen. Deze populariteit ging vooral uit van Spanje. Op 29 juni 1542 bepaalden Mandijn en Aertsen op aanvraag van de Baskische handelaar Samson del Barro in Antwerpen de prijs van schilderijen met onderwerpen uit het Bosch-repertorium, die kennelijk bestemd waren voor de Spaanse markt. Ook Karel van Mander noemt hem in zijn Schilder-Boeck een Bosch-navolger. Volgens Van Mander overleed hij in Antwerpen; zo schrijft hij: ‘Noch was te Haerlem eenen Jan Mandijn, die seer op zijn Ieronimus Bos fraey was van ghespoock en drollerije: hy is gestorven t'Antwerpen’. Mandijn was leraar van Gillis Mostaert (I) en Bartholomeus Spranger.

Werk

Van Mandijn is één gesigneerd werk bewaard gebleven: de Verzoeking van de heilige Antonius in het Frans Hals Museum in Haarlem. Op basis van de stijl van dit werk zijn andere werken aan hem toegeschreven. Deze toeschrijving is broos, te meer omdat sommige kunsthistorici menen dat deze signatuur later is aangebracht. In 2009 werd aan Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen een Kruisdraging geschonken met daarop een monogram, waarin de letters van Mandijn gelezen kunnen worden. Net als het Haarlemse schilderij is dit werk ontleend aan Bosch en is het gedeeltelijk gekopieerd naar diens Kruisdraging in Wenen. Qua stijl liggen beide werken echter ver uiteen. Als het schilderij in Antwerpen dus inderdaad een authentiek werk van Mandijn is, zal zijn oeuvre herzien moeten worden.

Works




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Jan Mandijn" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools