Jacques Plafond  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel

Jacques Plafond was een personage van Wim T. Schippers uit zijn VPRO radioprogramma Ronflonflon, dat werd uitgezonden tussen 10 oktober 1984 en 1 januari 1991, aanvankelijk iedere woensdagmiddag op Hilversum 3 tussen 15:00 en 16:00 uur en vanaf 1985 tussen 17.00 en 18.00 uur, wat een gunstiger tijdstip was voor de luisterdichtheid. In totaal zijn er 328 afleveringen gemaakt en uitgezonden. In 1986 verscheen ook een negendelige televisieserie, Plafond over de vloer.

Jacques Plafond praatte steevast door alle platen heen, schroomde er niet voor een plaat af te kondigen met de opmerking dat hij het een kutplaat vond, liet zijn gasten aan de telefoon het liefst niet uitpraten, en sprak iedereen aan met You/Joe om het probleem te omzeilen of mensen met jou of U moesten worden aangesproken.

Ook hing zijn stropdas altijd links over zijn schouder over zijn rug (voor de kijkers rechts).

Jacques hanteerde bij het dateren van de uitzending sinds 1985 altijd de zogenaamde apriltelling. Hierbij werd na 30 april verder gegaan als 31 april, 32 april, 33 april tot oneindig door. Het jaar werd wel gewoon aangegeven zodat 1 januari 1986 werd aangegeven als 276 april 1986 en 1 januari 1990 als 1737 april 1990. Daarnaast was er ook nog sprake van de oktober- en februaritelling.

Het programma was in het algemeen een gezellige chaos, en ook tijdens live-opnamen die soms in het land werden opgenomen, vlogen de singles door de zaal.

Er komen 2 fictieve plaatsnamen in het radioprogramma en ook in de TV-serie voor, namelijk Dalden en Rochelten. Een weg in Dalden heet de Atoombomweg.

Contents

Het is weer zo laat

In 1978 was er bij de VPRO de TV-serie "Het is weer zo laat", ook wel bekend als Waldolala. Hierin zong de groep Luv de titelsong U.O.ME (you owe me) waardoor de groep bekend werd.

Hierin kwam Jacques Plafond nog niet voor, maar wel al de figuren Jantje Vos, Ge Braadslee en Boy Bensdorp. Cees Schouwenaar speelde een rol van solliciterende ober en was nog niet Henk Pal.

Dolf Brouwers speelde hier de nachtclubeigenaar Waldo van Dungen en was getrouwd met Ge Braadslee. Waldolala was een samenvoeging van "Waldo" en "O-la-la". Eerst was Waldo drukker en in de avonduren hulpober, maar Ge koopt de nachtclub en Waldo wordt directeur.

Boy Bensdorp was nadat zijn moeder op sterven lag en niet meer door haar kon worden opgevoed opgevoed door Verkade. Door hem werd hij in Waldolala als protestzanger gepresenteerd met het lied de neutronenbom. Daarna werd hij de spreekstalmeester en zag er in tegenstelling tot later in zijn smoezelige cafetaria er keurig in het pak uit.

Opvallend in de serie waren de achternamen; allen genoemd naar een merk chocolade uit heden en/of verleden zoals Van Dungen, Lindt, Bensdorp, Ada Blooker(bedrijfsleidster), de Heer van Houten, Driessen, Vink, Verkade, Droste, Hershey, Korff, Ringers, De Beukelaar en De Zaan.

Feitelijk was de serie een flashback van Waldo bij zijn psychiater dr. Karlheinz Lindt.

De Lachende Scheerkwast (radio)

In 1981 was er bij de VPRO de TV-serie de Lachende Scheerkwast.

Daar de VPRO niet geheel tevreden was kwam er na 6 afleveringen een voorlopig einde aan.

Om toch de verhaallijn te kunnen voortzetten ging de serie voor 5 afleveringen op de radio door. Dit gebeurde als hoorspel vanuit de Mazzo, live in het radio programma Mia`s andere wereld. In het radioarchief op de VPRO-website is nog een aflevering te beluisteren.

In dit hoorspel kwam voor het eerst het figuur Jacques Plafond voor, evenals Jan Vos, Boy Bensdorp, Ge Braadslee en Henk Pal.

Ge Braadslee, die getrouwd was met Sjef van Oekel, repeteerde hun nummer in haar flat met Jantje Vos, op de vleugel. Ook Boy Bensdorp kwam af en toe langswippen. Voorts speelden mee Cor Galis als Cornelis Redel en Hetty Blok als Mia Zeef.

Ook was er sprake van het theater `t Kuttje, in Appelscha (of dat ook al met 2 T`s was is niet duidelijk, maar wel waarschijnlijk). In principe was dit programma een voorloper van Ronflonflon.

Wim T. Schippers kon na deze 5 radioprogramma`s toch weer 6 nieuwe TV-afleveringen van de Lachende Scheerkwast maken.

In de TV serie uit 1984, op zoek naar Yolanda, die gelijk werd uitgezonden met de eerste Ronflonflon-uitzendingen kwamen deze figuren ook voor.

Waardering

Niet iedereen was gecharmeerd van het programma, zoals wel vaker bij werk van Wim. T. Schippers. Jelles Bode, die de files voorlas op de radio, heeft ooit een tijd geweigerd om nog in het programma te komen, omdat Jacques Plafond het filenieuws aankondigde met een minuten durende jingle en vervolgens Jelles Bode telkens in de rede viel.

Op een gegeven ogenblik riep Jelles Bode:

Citaat: "Het spijt mij zeer meneer Plafond, maar op deze manier wens ik niet met u samen te werken."

Jacques ging op hoge toon te keer en riep dat hij zelf wel uitmaakte wie in zijn eigen programma aan het woord kwam en dat Jelles Bode nu vlug de files moest voorlezen waarop Jelles Bode antwoordde: "Meneer Plafond, dat had u eerder moeten bedenken" en vervolgens verdween Jelles Bode van de zender en werden de files niet meer voorgelezen.

Daarna riep Jacques dat met het voorlezen van de files het zout in de wonden werd gestrooid en het voor de mensen die in de file stonden het toch niet interessant was te weten welke files er waren omdat ze er toch al in stonden en het dus mosterd na de maaltijd was.

In een eerdere uitzending had Jelles Bode al eens een file voorgelezen waarbij Jacques vroeg aan Jelles: "Nog eens" waarop Jelles riep: "Nee daar kan ik niet aan beginnen".

In het radio-archief van de website van de VPRO zijn nog een aantal fragmenten te beluisteren, met ook 2 andere nieuwslezers, namelijk Donald de Marcas en Mark van Amstel.

Jingles

In Ronflonflon hadden bijna alle items een eigen jingle. Er werd altijd begonnen met de Ronflonflon jingle en geëindigd met de Colofon jingle.

Bekende andere jingles waren die van Wilhelmina Kuttje jr, steevast om 17.40 (1e seizoen 15.40) klonk de jingle:

"Wilhelmina Kuttje"; waarna de declamatie begon. Later kwam er een nieuwe jingle die als volgt ging:

"Wilhelmina Kuttje draagt voor (ja ik draag voor) uit het rijk geschakeerde werk (uit het rijk geschakeerde werk), van onze Nederlandse dichters en dichteressen"; waarna de declamatie begon.

Alle andere items hadden ook een eigen jingle. Zo waren er ook jingles om een nieuwe jingle aan of af te kondigen. Ook een aantal van deze jingles zijn nog op de VPRO-website te beluisteren.

Medewerkers

Verschillende personages werkten mee aan het radioprogramma en/of de TV-serie:

Wilhelmina Kuttje junior

Wilhelmina Kuttje junior (met 2 T) (Janine van Elzakker), kleindochter van de in vergetelheid geraakte dichteres Wilhelmina Kuttje senior die leefde van 1901 tot 1967.

Eigenlijk heette Wilhelmina Kuttje helemaal geen Kuttje. Haar grootmoeder (die leefde van 1901 tot 1967) heette Willy de Grote. Ze had echter een relatie met schrijfmachinereparateur Arend Kuttje die zeer gebukt ging om zijn achternaam en uit pure liefde nam ze zijn naam aan. In 1927 kregen Willy en Arend een onwettige dochter Gijsberta die de naam van haar moeder aannam de Grote dus. Maar eigelijk heette ze Kuttje in plaats van De Grote. Wilhelmina Kuttje jr. heeft uit respect voor haar dappere grootmoeder de naam Kuttje aangenomen maar, om verwarring te voorkomen, met de toevoeging jr.

Haar grootmoeder Wilhelmina Kuttje sr. is in 1967 op tragische wijze aan haar einde gekomen. Zij kwam om het leven toen ze op 12 april 1967 om 13.03 uur door de stoptrein in Etten-Leur werd geschept welke om 13.05 uur diende te vertrekken. Of het zelfmoord of een ongeluk was is nooit duidelijk geweest. Volgens haar aantekeningenboekje zou ze die avond dineren met Willem Brodel, de componist in Schagen.

Ze is licht ontvlambaar en geregeld roept ze op hoge toon "Ik ga nu weg en kom nooit meer terug", waarop Jacques haar hard uitlacht en roept "Hou jij asjeblieft je kop, Wilhelmina Kuttje junior met 2 T`s.." Iedere keer komt ze toch weer terug.

De leeftijd van Wilhelmina Kuttje jr. is niet bekend maar vermoedelijk is ze rond de 35, gezien het feit dat haar moeder Gijsberta de Grote geboren is in 1927.

Op de VPRO-website zijn nog een aantal fragmenten te beluisteren, o.a. een fragment van de allereerste Ronflonflon van 10 oktober 1984. De stem van Wilhelmina is duidelijk anders dan die later zou worden.

A.J. Broekema

A.J. Broekema (Jan Vermaas). De altijd pijp rokende chef/producer van Ronflonflon, waarmee Jacques regelmatig in de clinch lag. Door Wilhelmina Kuttje jr. werd hij regelmatig Broekelul genoemd.

Citaat: "Pwah moet joe zeggen Broekelul met joe platte kantoorreet en joe betweterige opgeblazen blotebillenharses." Hij laat geregeld hoorbaar een boer.

Citaat: Jan Vos noemde een keer in de trein "die lul van Broekema", maar toen Broekema dit hoorde riep hij "Dat is gul van Broekema", waarop Broekema zich afvroeg "Ik gul?"

Citaat: een gesprek tussen Anneke Rol, Jacques Plafond en Broekema: Anneke: "... weet joe nog wel? Broekema heeft gezegd..." Jacques: "Die lul van Broekema!" Broekema: "Wat is er met mijn lul?" Jacques: "Of joe die gedurende onze uitzending netjes opgeborgen wil houden in joe kamgaren broek." Broekema: "Wat is dat nou weer voor rare praat!?" Jacques: "Rare praat? Doe eerst maar eens joe gulp dicht voor joe mij beschuldigt van rare praat! En heb joe ook wel doorgetrokken? Of anderszins de boel opgeruimd na joe bezoek aan onze riante Ronflonflon-wc's?"

Jaap Knasterhuis

Jaap Knasterhuis (Rogier Proper), de verstrooide filmkenner, die hakkelend en stotend, gelardeerd met scheetjes "Wel en ook, pfft, sorry zeg.." filmtips geeft en een liefde heeft voor jonge meisjes.

Jan(tje) Vos

Jan Vos (Clous van Mechelen), de voormalige pianostemmer die graag bij de vrouwen thuis kwam om de piano te stemmen en andere dingen te doen.

Hij is getrouwd met Clothilde en heeft met haar een hele schare kinderen omdat Clothilde niets moet hebben van voorbehoedsmiddelen.

Vandaar dat hij bij mevrouw de Wilde na het stemmen van de piano mag repeteren en componeren. In de tijd dat mevrouw de Wilde boodschappen doet ontmoet hij stiekem Gé Braadslee de (ex) vrouw van Waldo van Dungen cq. Sjef van Oekel. Het huis van mevrouw de Wilde was vroeger hun huis.

Regelmatig maakt hij de opmerking "alleen van die Kuttje krijg ik af en toe een dikke lul". Wilhelmina Kuttje jr. spreekt hij altijd aan met Willy of Wil.

Hij is in Ronflonflon begeleider op de piano bij de voordracht van Wilhelmina Kuttje jr., maar roept na afloop altijd: Ik moet nu naar de WC.

Gé Braadslee

Gé Braadslee (Mimi Kok) was vroeger getrouwd met nachtclub eigenaar Waldo van Dungen (Dolf Brouwers) in de serie "Het is weer zo laat", waar hij nachtclubeigenaar was. Ze heeft een zoontje genaamd Willem, waarvan de vader onbekend is. Thans is ze eigenares van de Molton-hotelketen. Door mevrouw de Wilde wordt ze mevrouw Braadslede genoemd. In de serie "Plafond over de vloer" heet ze plotseling Myra Swift Balkema.

Etna Vesuvia

Zangeres (Neel), die samen met Jan Vos optrad in jeugdhonken en theaters, onder andere met hun programma`s "Tataboulou" en "Vos en Vesuvia in volle vaart".

Jacqueline van Benthem

Jacqueline van Benthem (Janine van Elzakker) is een dochter van de heer Van Benthem, een rijke zakenman. Ze wordt geïntroduceerd in de tv-serie Plafond over de Vloer als haar vader haar via Jacques probeert terug te vinden. Maar dan blijkt dat ze via Jan Vos, van wie ze pianoles krijgt, al in de Ronflonflon gelederen is opgenomen. Ze profileerde zich al snel tot hoerig zangeresje van oppervlakkige liedjes die van een nummertje meer of minder zeker niet vies was.

Citaat: "Hai allemaal luisteraars! Gelukkig nieuwjaar! En dat er vooral maar weer flink en gezellig geneukt mag worden!"

Samen met Wilhelmina Kuttje jr. had ze de rubriek de dames Zijdelings.

Anneke Rol

Assistente van Broekema.(Janine van Elzakker).

Als ze zwanger is verondersteld Jan Vos dat Jacques de vader is wat deze ontkent.

Ineke Vrucht

Tweede assistente van Broekema.(Marylou Busch)

Philip (Flip) Romanov

Derde assistent van Broekema, ff de voornaam nu Philip of Flip is is niet geheel duidelijk gezien de snelle uitspraak van de naam Philip of Flip. Hij komt uit Rusland en Romanov is niet zijn echte naam omdat de echte Russische naam onuitspreekbaar is.

De weduwe Van Buerne

"Ik ben de weduwe Van Beurden, want zo heette mijn man", riep ze altijd. (Janine van Elzakker) "Maar ik stem op de CHU". Ze is de grootmoeder van Jaap Knasterhuis en lijdt aan dementie.

Inspecteur Falckenbosch uit Vlaardingen (bij Maassluis)

Inspecteur Falckenbosch (Rogier Proper) uit Vlaardingen bij Maassluis.

Hoofdinspectrice van der Wel

De baas van inspecteur Falckenbosch.

Elsje de Wit & Boy Bensdorp

Elsje de Wit (Janine van Elzakker), de feministische vrouw van Boy Bensdorp (Rob van Houten) en Boys cafetaria uit buiten. Ze is zangeres in de feministische meidenengroep de Gleufjes met als hit het nummer "Wat een lul", afkomstig van het album "Snedigheden." Woensdagavond werkt ze zwart in het restaurant Potverdomme van Henk Pal om te sparen voor haar geheime spaarpotje. Boy Bensdorp heeft woensdagavond zijn vaste stapavond en weet van niets.

In Op zoek naar Yolanda trouwen ze waarbij blijkt dat Elsje zeker al 3 keer eerder is getrouwd.Ook komt de oma van Boy langs rechstreeks uit het bejaarden tehuis.

Citaat Elsje: "We zijn nu man en vrouw tot de dood ons scheidt zei dominee Bongers vanmorgen in de kerk".

Citaat Boy: "Met die lul van een dominee Bongers heb ik niets te maken, als ik wil scheiden is dat zo gebeurd".

Teun Balk

Voormalige Ronflonflon ober. (Clous van Mechelen). Riep altijd als hij thee serveerde: ,Ja, 2 thee, doelende op Wilhelmina Kuttje jr.

Mevrouw (Loes) de Wilde-Dofpoot

De rijke Loes de Wilde in het veel te grote huis.(Truus Dekker) Ze is getrouwd geweest met een steenrijke man die wel fout was in de 2e wereldoorlog. Ze heeft een aangenomen zoon Bob die alleen maar op haar geld uit is.

Henk Pal

Henk Pal (Cees Schouwenaar) de eigenaar van restaurant Potverdomme (voorheen de gek geworden bever). Riep altijd "Leuke lamp is dat", en begon dan hard te lachen. "Godverdomme U heeft mij van mijn goede humeur afgeholpen. Had ik de hele dag al last van, maar u helpt mij er van af."

Ria van Raalte (-Schaambergen-Rotsak)

Ria van Raalte (Mies de Heer) was enige tijd de verloofde van Jacques. In de TV-serie zingen ze samen het duet "Liefde en Geluk." Er komt abrupt een einde aan hun relatie als Ria Jacques in haar bed aantreft boven op Jacqueline van Benthum.

Ze was vroeger getrouwd met Rein Schaambergen (Lex de Regt) en had een dochter Irene Schaambergen, die weer een relatie had met Otto Drissen (Dick van den Toorn) in de Lachende scheerkwast en later naar de Bagwan ging.

Na het behalen van haar Moedermavo diploma ging ze weg bij Rein. Haar meisjesnaam is Rotsak maar nu heet ze plotseling van Raalte.

Rein was vroeger hoofd van de school met de bijbel maar is daar ontslagen. In opzoek naar Yolanda heeft hij detectiveburo Schaambergen en voert onder andere een vaderschapsonderzoek uit naar Willem, de zoon van Gé Braadslee, waarvan Jan Vos denkt de vader te zijn. Meestal heeft hij een flinke slok op als hij een consult houd. Zijn assistente is Ingrid Gortebroek.

Dominee Bert van Zutphen

De voormalige dominee Bert van Zutphen (Walter Crommelin) is door Otto Drissen van zijn geloof af geholpen. Samen met Ria Schaambergen van Raalte wordt hij na de opheffing van van Zantens kantoor een succesvol zakenman en komt aan het hoofd van grote internationale hotelketens die onder meer het Moltonhotel opkopen.

Items

Wilhelmina Kuttje draagt voor

De legendarische Wilhelmina Kuttje jr. (met 2 T) droeg een gedicht van haar grootmoeder voor (zij noemde dit een declamatie) altijd begeleid door Jan Vos op de piano. Meestal had ze vooraf flink wat droge sherry gedronken.

Ze lag geregeld in de clinch met Broekema. Het kwam een keer voor dat ze riep:

Citaat: "Zeg Jacques,waarop Jacques riep: Hou jij asjeblieft je kop Wilhelmina Kuttje junior met 2 T waarop Wilhelmina riep: Integendeel ik heb juist een geschikt vers gevonden en wil nu eindelijk wel eens met de voordracht beginnen" waarna ze met de declamatie begon.

Intussen was de uitzending echter al afgelopen en was de reclame al begonnen en was de declamatie dus buiten de uitzending. Na afloop van de declamatie, waarbij Wilhelmina Kuttje jr. vroeg of het wat rustiger mocht zijn riep Broekema doodleuk "Mens, je bent al lang van de zender af, ik kan je toch moeilijk betalen voor het declameren als het niet in de uitzending valt..", waarop Wilhelmina Kuttje jr. riep "Broekelul, moet joe ook zorgen dat het in de uitzending valt! Het is toch niet mijn taak om de tijd in de gaten te houden. Ik wil mij geheel kunnen concentreren op mijn artistieke prestatie!"

Een andere keer wilde ze graag meezingen met een lied genaamd de Hersenschimmenrimbim te samen met Jacques en Jan Vos waarop Broekema antwoordt:

Citaat: "Er wordt door mevrouw Kuttje dan slechts dan gezongen als eerst aan haar contractuele verplichtingen tot het opzeggen van een vers van haar grootmoeder is voldaan."

Ook kwam het een keer voor dat Jan Vos riep:

Citaat: "Nog even snel zo een kut gedicht van joe Opoe dan kunnen we snel verder", waarop Wilhilmina riep: "Hoe durf je de gedichten van mijn grootmoe zo te betitelen", waarop Jacques riep: "Hij bedoelt ook een Kuttje gedicht."

Hier volgt een gedicht:

Bruine Bonensoep (uit de bundel Molsla en andere gedichten)

Een werveling van stroeve brij aangezwengeld door den pollepel heet gebakerd opgediend treffen wereld vreemde werelden elkaar en ,t smaakt er ook naar.

Een kennismaking via den papil Geplet en uitgebakken ied,re wil Gestort als lava in aardewerk terrine Moet je toch eens zien

hoe vonden zij elkaar Spek en bonen,aangelengd met water uit de kraan met een fruitig uitje daaraan hulpbehoevend schreiend voorafgegaan kiep,ren lepelsgewijs en in boerend koor den slokdarm door om via stelsels van ondoorgrond,lijke pijpen,,t nuffig landschap te bereiken waar stokken staan en de zwijnen wroeten

Maar: wij moeten

(uit Kuttje Compleet deel 3 uit de Ronflonflonreeks)

De geheime feestjes (feestjes!) van Wilhelmina Kuttje jr.

Hier ontmoet Wilhelmina haar geheime en onmogelijke liefdes waarvan Remco Campert er een van was door haar liefkozend "Remmie" genoemd. Meestal was ze daarna flink aangeschoten door de vele genoten glazen met droge sherry.

Het kwam een keer voor dat Wilhelmina een gedichtenbundel in het nachtkastje van Remco had laten liggen.In de uitzending was dan ook een telefoongesprek te horen waarin Wilhelmina, met een dubbele tongval vanwege de vele glazen droge sherry, Remco belde om de gedichtenbundel te zoeken welke volgens haar in het nachtkastje naast een tube zaaddodende pasta zou moeten liggen.

Nieuwe platen vliegen om mijn oren

Jacques draait een of meer net verschenen platen en geeft hier zijn eigen commentaar op.

Wat nu weer

Een rubriek waarin Jacques praat met mensen die iets nieuws hebben uitgevonden.(Waar komen ze nu weer mee aankakken,Nieuwigheidjes van her en der volgens de jingle).

Piscine

Een rubriek van inspecteur Falckenbosch uit Vlaardingen (bij Maasluis).Vaak kwam het protestlied in deze rubriek voor welk lied als volgt begon:

"Protest protest protest ik zeg hier tegen protest" en vervolgens ging het lied over een bepaalde (aktuele) kwestie.

Hoofdinspectrice van der Wel kwam hier ook in voor.

Bredduvang

Filmtip waarbij Jaap Knasterhuis op zijn typische eigen wijze een filmtip geeft.

De krant van gisteren

Jacques nam de diversen dagbladen van de vorige dag door met de luisteraars.

Selected uitspraken

Jacques neemt een bepaalde selected uitspraak door met de een of ander.

De grote hoop

Jan Vos gaf een nuttige tip.

Hier volgt een tip:

Soep:

Hier een tip van Jan Vos van deze week. Deze tip heb ik zojuist opgevangen in het Tolhuis de Grote hoop alwaar men mij een heerlijk kopje soep tegen de schrik aanbood. Joe heeft vast wel eens onverwachte gasten erbij gekregen zodat de soep te kort schoot. Joe denkt dan: gewoon een beetje heet water in de kop soep en klaar is Kees. Maar dan loop joe het gevaar dat de soep waterig wordt en dito smaakt. Gooit men er wat bouillonblokjes bij, dan wil de soep nog weleens naar bouillonblokjes smaken. Doe nu het volgende: Zorg dat joe aangekoekte pannen in huis hebt,en/of wat oude etensrestjes. Dus nooit meer weggooien. Vermeng de afschraapseltjes uit de pannen plus de restjes van het eten van de vorige dag met wat heet water uit de geiser, en roer dat,dus in plaats van gewoon water door de te weinige soep totdat u genoeg hebt voor joe onverwachte gasten. Snel klaar,Smullen maar! Echt waar! Dit was de Jan-Vostip in het kader en vanuit De Grote Hoop van deze week.

(uit de Grote Hoop deel 4 van de Ronflonflonreeks)

De dames Zijdelings

Feministische rubriek van Jacqueline van Benthem en Wilhelmina Kuttje jr. (welke nichtjes van elkaar waren)

De kloteplaat van Emile

Een kloteplaat volgens Emile.

De eierstokkencassette

Een cassetebandje met een verrassing.

Sportfacetten

Een rubriek die een bepaalde sport centraal stelt.Een maal ging het een keer over wielrennen wat een grappig en langdradig gesprek opleverde met Gerrie Kneteman.Hierbij was Broekema verslaggever voor de Tour de France en Jacques stelde dat Broekema het met Romanov zou doen wat de opmerking van Gerrie gaf dat hij het niet met Romanov zou willen doen.

Wie zullen we nu weer eens bellen

Jacques voerde een telefoongesprek met iemand die in de belangstelling stond. Een vaak terugkerende gast was Theo van Gogh correspondent in Amerika voor Ronflonflon.

Zomerkwalen

Jacques ondervroeg dokter E. van der Does over een medische zomerkwaal, zoals zomerdiarree, de hik of het gapen. "Zeg ja tegen de vakantie, maar zeg nee tegen diarree."

Winterkwalen

Een wintervariant van Zomerkwalen.Ook nu praat Jacques weer met dokter E.van der Does. "Zeg ja tegen de sneeuwpret, maar zeg nee tegen de winterteen".

De platenkeuze van Jaap Knasterhuis

De platenkeuze van Jaap knasterhuis werd gedraaid.

Waarom draaien ze dat nou nooit meer eens een keer

Jacques draaide een plaat die lang niet te horen was geweest.

Wat aten zij?

Hierbij werden bekende Nederlanders gebeld met de vraag wat ze gisteren hadden gegeten. Vaak na de rubriek "Wie zullen we nu weer eens bellen", "Theaterpraat" of "Van het boekenfront".

De platenkeuze van Paul van Ostaijen

Fictieve platenkeuze van Paul van Ostaijen, als hij toen nog geleefd had.

Theaterpraat

Jacques voert een gesprek met een cabaratier.Brigitte Kaandorp was een regelmatig terugkerende gast.

Oude koeden uit de sloot vissen

Jacques behandeld een oude kwestie met iemand aan de telefoon.

Ra Ta Ta met A.J. Broekema

Dit was geen apart onderdeel maar een coup van Broekema om Ronflonflon over te nemen, hetgeen niet lukte.

Achterstallige Post

Wat zit er in Jacques Plafonds brievenbusje? Jacques leest brieven van luisteraars voor die al geruime tijd binnen zijn, uiteraard zeer chaotische.

Waar is toch het Franse chanson gebleven?

Jacques draait een Franstalige plaat.

Van het boekenfront

Een literaire rubriek.

Eenmaal stond de uitzending in het teken van het grote Gerard Reve interview.De hele uitzending werd dit aangegeven maar pas aan het eind van de uitzending had Jacques Gerard eindelijk aan de telefoon.Na een felicitatie van Jacques aan Gerard met de opmerking dat zijn leeftijd hem nog niet aan te zien was vroeg Jacques aan Gerard: "Geloof joe nu echt in God" waarop Gerard riep "Ja zo gaat dat niet" en de telefoon op de haak gooide.

Er is toch maar niets dat gaat, boven Neerlands fabrikaat

item voor Nederlandse artiesten.

Ronflonflon blikt/blikte terug

Gedurende de 6 jaar en 3 maanden dat de 328 uitzendingen duurde heeft Wim T. Schippers er (vrijwel?) geen enkele overgeslagen. Ook was er geen sprake van een zomerstop waar Jacques altijd erg trots op was. Soms was er uitzending op lokatie. Soms was er een special over een bepaald onderwerp.

Begin 1991 (of volgens de apriltelling rond 2102 april 1991) kwam Jacques plotseling niet meer opdagen en weken lang werden de luisteraars in het ongewisse gehouden of hij nog terug zou komen.

Gedurende die tijd werden door Jaap Knasterhuis (Rogier Proper) onder de naam Ronflonflon blikt/blikte terug fragmenten uit eerdere uitzendingen uitgezonden waaronder de aanvaring van Jacques met Jelles Bode.

Uiteindelijk stopte Ronflonflon omdat Wim T. Schippers er voor had gekozen om meer tijd en energie te steken in zijn televisiewerk, op dat moment zijn serie We zijn weer thuis.

Medio 1991 werd Ronflonflon vervangen door het nieuwe radioprogramma Koning Zack in Muzeickland.

In 1997 en 1998 is een aantal Ronflonflon uitzendingen nog een keer herhaald op radio 1 en radio 2 in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 1.00 en 2.00 uur.

Trivia

In de TV-serie kwamen scènes voor die zich afspeelden in het Willy Dobbe-plantsoen. Later is in Olst een echt Willy Dobbeplantsoen gekomen.

Van het programma Ronflonflon is ook een CD met liedjes uitgebracht onder de naam "Geen Touw".

Ook is een CD verschenen onder de titel "Schippers in plafondvaart". Op deze CD stonden een aantal nummers afkomstig uit Ronflonflon, waaronder:

"Ik ben Jan Vos", "Neerlands fabrikaat" en "Een tulp al in een vaasje"

Voorts nog 19 andere nummers afkomstig van Wim T.Schippers.

Ook is bij de Bezige Bij een viertal boekjes verschenen rondom dit programma, en wel de zogenaamde Ronflonflon Reeks:

1. Gevoelige Plekjes (van Jacques Plafond)

2. Wel En Ook (het grote Jaap Knasterhuis filmwoordenboek)

3. Kuttje Compleet (Gedichten van Wilhelmina Kuttje sr 1901-1967)

4. De Grote Hoop (Tips en wenken van Jan Vos uitgelegd aan Jacques Plafond)

In 2008 is een aantal DVD's van Wim T.Schippers televisiepraktijken sinds 1962 verschenen waaronder de TV-serie "Plafond over de vloer" en "Opzoek naar Yolanda".

Op de eerste DVD is als bonusmateriaal een weerzien van Wim T. Schippers met Rogier Proper en Janine van Elzakker te zien van 18 minuten waarin ze terug blikken op de radio en TV programma's. Hierin verklaart Wim T.Schippers hoe hij op de naam Plafond kwam (moest iets Frans zijn maar geen trottoir) en op Wilhelmina Kuttje (bleek ontstaan te zijn uit de laatste scène van "Het is weer zo laat", welke zich op een begraafplaats afspeelde en hij een Wilhelmina Kuttje had verzonnen geboren in 1901 en gestorven in 1967.Deze jaartallen heeft hij zo gelaten. Kuttje heeft hij zelf verzonnen, temidden van die andere bizarre namen op de grafzerken.Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Jacques Plafond" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools