J.M.W. van Ussel  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Jos M. W. Van Ussel (Mechelen, 1918 - juli 1976) was een Belgisch historicus, moraalfilosoof en sexuoloog.

Hij studeerde kunstgeschiedenis en geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven en werd in 1967 doctor in de geschiedenis aan de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam en promoveerde als historicus met De Geschiedenis van het seksuele probleem (1968). Hij werkte gedurende 12 jaar op de afdeling ethiek van de Rijksuniversiteit te Gent en schreef enkele handboeken voor het onderwijs in de ethiek. Zijn bekendste werken zijn "Intimiteit" en "Afscheid van de seksualiteit". Hij was korte tijd bestuurslid van de NVSH en hij schreef het beginsel van die vereniging dat tot vandaag onveranderd is gebleven. Dit was een merkwaardig beginsel voor een vereniging voor seksuele hervorming. In plaats van zich met ‘seksualiteit’ bezig te houden zou de NVSH voortaan een ‘bijdrage leveren aan de emancipatie van mens en maatschappij, vooral op seksueel gebied’.

Vanaf 1970 was Jos Van Ussel verbonden aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam als wetenschappelijk hoofdmedewerker en van het instituut voor preventieve en sociale psychiatrie. Juli 1976 overleed hij, kort na afronding van zijn laatste boek: `Leven in communes'.
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "J.M.W. van Ussel" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools