Herr Seele  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Herr Seele, pseudoniem van Peter van Heirseele (Torhout, 13 april 1959) is een Vlaams kunstenaar, striptekenaar, programmamaker, scenarioschrijver, presentator, mediafiguur, pianostemmer, -hersteller en -verzamelaar.

Herr Seele studeert aanvankelijk in Torhout aan het Sint-Jozefsinstituut. Als zestienjarige gaat hij aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten studeren. Eerst de middelbare kunstopleiding, vervolgens één jaar beeldhouwen. Daarna leert hij pianostemmen en -herstellen in Wales, aan de Ystrad Mynach School, een tweejarige opleiding. Vervolgens volgt hij één jaar opleiding in Florence, Italië in restauratie.

In 1981 vangt hij, in samenwerking met Kamagurka de absurde strip Cowboy Henk aan, oorspronkelijk gemaakt voor de krant Vooruit (nu De Morgen). De gagreeks loopt ook in het weekblad Humo. Ook begint Seele dan een carrière als pianostemmer. Samen met Kamagurka wordt vanaf die tijd elk jaar een theatershow gemaakt in de geest van het absurdisme. Vanaf 1983 acteert Herr Seele voor televisie. Het eerste programma heet Sfeervol Bullshitten en is door Kamagurka geschreven. Dan volgt in 1985 een 20-delige reeks Kamagurka en Herr Seele geheten, door het duo samen geschreven, dit alles voor de Nederlandse omroep VPRO. Later volgen Johnnywood, Lava, Wees Blij Met Wat Je Hebt en Bob & George. De Cowboy Henk-strip werd in diverse landen en tijdschriften gepubliceerd, van Scandinavië tot de Verenigde Staten. Herr Seele maakt ook solo diverse programma's voor radio en televisie. In 2008 eindigde hij 7de in 71° Noord op 2BE. Herr Seele's belangrijkste bezigheid blijft evenwel kunstschilderen.

Daarnaast legde hij een verzameling vroege, historische piano's aan, die een van de belangrijkste ter wereld is en uit ongeveer 200 instrumenten bestaat. De collectie bevindt zich in Oostende.

Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Herr Seele" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools