Hendrik Conscienceplein  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

"On July 6, 1968 Belgian artists Panamarenko and Hugo Heyrman undertook a happening to make the Antwerp Hendrik Conscienceplein carfree by blocking its access with stacks of ice blocks." --Sholem Stein

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Het Hendrik Conscienceplein is een plein in de Belgische stad Antwerpen.

Het plein is sinds 1881 vernoemd naar de 19e-eeuwse Vlaamse schrijver Hendrik Conscience, van wie een standbeeld op het plein is geplaatst. Ervoor sprak men van het Jezuïetenplein.

De deels 17e-eeuwse gebouwen rond het plein worden gekenmerkt door een barokke stijl. Dit geldt in het bijzonder voor de imposante Carolus Borromeuskerk, een voormalige Jezuïetenkerk. De barokke stijl van de bebouwing rond het plein, met veel pracht en praal, werd bewust gestimuleerd door de Jezuïeten: als onderdeel van de Contrareformatie wilde de orde de bevolking op allerlei manieren stimuleren naar de kerken te komen.

Het Hendrik Conscienceplein werd door inspanningen van buurtbewoners, waaronder de kunstenaars Hugo Heyrman en Panamarenko, het eerste autovrije plein van de stad.

In Juni 1968 ‘bezetten’ beide jonge kunstenaars het Hendrik Conscienceplein met een happening. Ze barricadeerden het plein met een installatie van ijsblokken. Daarbij formuleerden ze de eis om het plein autovrij te maken, wat enkele jaren later, in 1972 effectief gebeurde.

See also




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Hendrik Conscienceplein" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools