Hans Sleutelaar  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Hans Sleutelaar (Rotterdam, 22 september 1935) is een Nederlands dichter.

Contents

Biografie

Hans Sleutelaar werd op 22 september 1935 geboren te Rotterdam. Hij zat eerst op het Erasmiaans Gymnasium, maar deed uiteindelijk eindexamen HBS A in 1953. In zijn ouderlijk huis was van 1957 tot 1959 het redactiesecretariaat van het literaire blad Gard Sivik gevestigd, daarna (tot 1964) in het souterrain van dat huis aan de Rotterdamse Essenburgsingel.

Samen met Cornelis Bastiaan Vaandrager en Hans Verhagen behoorde Sleutelaar tot de Zestigers. Sleutelaar verzamelde, samen met Eelke de Jong, 500 sprookjes uit de overlevering, in de bundel Sprookjes van de Lage Landen.

Hans Sleutelaar werkte onder andere als junior copywriter bij Unilever, als freelance tekstschrijver, als medewerker van de Haagse Post en als hoofdredacteur van uitgeverij Boelen. Hij heeft van 1985 tot 2000 een eigen uitgeverij gehad en woonde "als ambteloos pennenvoerder" in Normandië. Na een verblijf in Thailand, keerde hij terug in zijn geboortestad.

In 2016 werd Sleutelaar worden. Herinneringen van en aan een dichter uitgegeven over ontmoetingen met en tussen dichters van de Generatie Nul.
Hij ontving in november 2016 de Anna Blaman Prijs.

Stephan Warmenhoven wijdde aan de dichter ook een (televisie)documentaire, Sleutelaar is hier, die begin 2018 in première ging op het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Bibliografie

Gedichten

  • Schaars licht, De Bezige Bij, 1979
  • Vermiste stad: Rotterdamse kwatrijnen, De Bezige Bij, 2004
  • Wollt ihr die totale Poesie ? : korte en zeer korte gedichten, De Bezige Bij, 2015

Non-Fictie

  • Sleutelaar worden. Herinneringen van en aan een zwijgende dichter. Studio Kers, 2016

Vertalingen

  • Kurt Schwitters. Anna Bloeme en ik. Gedichten 1912-1947. Vianen, Kwadraat, 1983. 77 p.
  • Kurt Schwitters. Op de bank. Utrecht, Kunstzaal De Reiger, 1986. 6 p.

Als co-auteur
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Hans Sleutelaar" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools