Hans Andreus  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Poëziereeks De Windroos

Hans Andreus, pseudonym of Johan Wilhelm van der Zant (Amsterdam, February 21 1926 - Putten, June 9 1977) was a Dutch poet and writer .

His best-known poem is "Voor een dag van morgen", published in his collection Al ben ik een reiziger (1959 ).

Andreus debuteerde in 1951 met de dichtbundel 'Muziek voor Kijkdieren' in de poëziereeks De Windroos. Zijn werk wordt gerekend tot de experimentele dichtkunst van De ‘Vijftigers’, waartoe onder andere ook Lucebert, Bert Schierbeek en Remco Campert behoorden. Naast poëzie schreef Andreus ook proza en een groot aantal kinderboeken. Deze vormde zelfs het grootste deel van zijn oeuvre. Zijn kinderverhalen zijn fantasierijk, zijn taalgebruik is speels, lichtvoetig, met veel gevoel voor klank en ritme. Zijn werk is enkele malen bekroond. Zo behaalde de versjesbundel 'De Rommeltuin' in 1971 een zilveren griffel en werd 'Meester Pompelmoes en de mompelpoes' in 1969 door de CPNB onderscheiden als Kinderboek van het jaar (de voorloper van de Gouden Griffel).
Hij werd aanvankelijk begraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Engweg in Putten. Uiteindelijk werd hij herbegraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied.Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Hans Andreus" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools