Frans Zwartjes  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel

Frans Zwartjes (May 13, 1927 – November 18, 2017) was a Dutch artist and filmmaker.

Contents

Werk

Frans Zwartjes is vooral bekend om zijn experimentele films. Eind jaren zestig werd hij bekend met zijn zwart-witfilms. Hij monteerde in de camera, wat betekent dat de shots in de volgorde waarin ze gefilmd zijn vertoond worden. Later ging hij ook in kleur en met video werken.

Kenmerkend voor zijn films is dat er geen of een vreemde narratieve opbouw in zit. De vorm is belangrijker dan de inhoud. Tekst is bijvoorbeeld geheel afwezig in veel van zijn films. In diverse van Zwartjes' films traden zijn echtgenote Trix Kuselbos en kunstenares Moniek Toebosch op.

Hij gaf les aan de Design Academy Eindhoven, de Vrije Academie in Den Haag en aan de Gerrit Rietveld Academie.

In 1990 ontving hij de Ouborgprijs voor zijn werk als beeldend kunstenaar.

Filmografie

  • Dolls (1968). 16 mm, 10 minuten.
  • Sorbet (1968). 16 mm, 9 minuten.
  • Sorbet 11 (1968). 16 mm, 3 minuten.
  • Birds (1968). 16 mm, 6 minuten.
  • A fan (1969). 16 mm, 7 minuten.
  • Visual training (1969). 16 mm, 7 minuten.
  • Lijkensynode Stage-play (1969). 16 mm, 5 minuten.
  • Compilatie (1969). 16 mm 12 minuten.
  • Anamnesis (1969). 16 mm, 18 minuten.
  • Eating (1969). 16 mm, 10 minuten.
  • Collage (1969). 16 mm, 8 minuten.
  • Spare bedroom (1969). 16 mm, 15 minuten.
  • Toilet (1969). 16 mm, 3 minuten.
  • Seats two (1969). 16 mm, 10 minuten.
  • Behind your walls (1970). 16 mm, 12 minuten.
  • Through the garden into the living (1970). 16 mm, 22 minuten.
  • They are five (1970). 16 mm, 22 minuten.
  • Spectator (1970). 16 mm, 11 minuten.
  • Living (1971). 16 mm, 15 minuten.
  • Moving Stills (1972). 16 mm, 7 minuten.
  • Filmdecor opera Blauwbaard (Bela Bartók) (1972). 16 mm, 25 minuten.
  • Audition (1973). 16 mm, 40 minuten.
  • Bedsitters(1974). 16 mm, 18 minuten.
  • Contact (1974). 16 mm, 14 minuten.
  • June (1974). 16 mm, 5 minuten.
  • About seven minutes (1974). 16 mm, 7 minuten.
  • Mensen (People) (documentaire) (1974). 16 mm, 45 minuten.
  • Holy Family (1974). 16 mm, 15 minuten.
  • Body Art (documentaire) (1975). 16 mm, 45 minuten.
  • It's Me (1976). 16 mm, 35 mm, 70 minuten.
  • Pentimento (1978). 16 mm, 73 minuten.
  • Taboe (1979). 16 mm, 5 minuten.
  • Sportief en toch gekleed (1980). 16 mm, 9 minuten.
  • In extremo (1980). 16 mm, 75 minuten.
  • Medea (1982). 16 mm, 46 minuten.
  • Moord in de Cuyperspoort (1982). Video 47 minuten.
  • Rudi van Dantzig repeteert (1984). 16 mm, 46 minuten.
  • Ik hou gewoon mijn adem in (1984). Ballet van Rudi Dantzig, video 33 minuten.
  • Charon, filmimpressie (1986). Naar dansproduktie Zenith, 16 mm, 40 minuten.
  • Preparation (1989). Video, 10 minuten.
  • Portret Truus Bronkhorst, danser (1991). 16 mm, 45 minuten.

See also

Pages linking in Feb 2021

Netherlands Film Festival, Michel Waisvisz, Vrije Academie voor Beeldende Kunsten, Gerrit Rietveld Academie, Videokunst, Willem van der Vet, Frank Scheffer, Har Tortike, KM21, Lodewijk de Boer




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Frans Zwartjes" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools