Frans Huys  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Frans Huys (Antwerpen, ong. 1522 - Antwerpen, 1562) was een Zuid-Nederlands graveur. Een document uit 1546 toont aan dat hij meester was van het Antwerpse Sint-Lucasgilde, daar hij een gezel had.

Hij werkte voor de Antwerpse uitgevers Hieronymus Cock, Hans Liefrinck I, die zijn schoonbroer was, en Bartholomeus de Momper. Samen met zijn broer Pieter Huys werkte hij ook voor Christoffel Plantijn.

Het vroegst gedateerde werk van zijn hand stamt uit 1555. Zijn werk bestond uitsluitend uit etsen, en hij reproduceerde slechts het werk van andere kunstenaars. Hij was sterk beïnvloed door de Italiaanse etskunst, waarschijnlijk door toedoen van Giorgio Ghisi, met wie hij samenwerkte.

Huys graveerde een groot aantal portretten van heersers uit zijn tijd, humoristische genrestukken naar Cornelis Massys, en etsen naar tekeningen van Pieter Bruegel de Oude, zoals "Schaatsers voor de Sint-Jorispoort" en "Zeeslag in de Straat van Messina".

Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Frans Huys" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools