Filiep Tacq  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Filiep Tacq (Kortrijk, 1 oktober 1959) is een Belgische grafisch vormgever en typograaf. Hij is freelancer, publiceert en was docent. Tacq heeft ook meerdere prijzen gewonnen voor zijn ontwerpen, zoals de Plantin-Moretus Prijs en de Amerikaanse Graphic Design Award.

Biografie

Filiep Tacq is geboren in Kortrijk. Tacq werd opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent (1977–1981). Hij was docent typografie aan Sint-Lucas Gent van 1989 tot 1995. Van 2002 tot 2006 was hij adviserend onderzoeker aan de ontwerpafdeling van de Jan van Eyck Academie te Maastricht.

In 1990 richtte hij de studio Leopold & Zonen op, gefocust op het ontwerp van kunstboeken en tentoonstellingscatalogi. Tacq realiseerde publicaties over Jan Vercruysse en Dirk Braeckman. Voor de Brusselse uitgever Yves Gevaert ontwierp hij kunstenaarsboeken voor onder meer Rodney Graham, Chris Marker, Ana Torfs, Abbas Kiarostami en Marc Trivier.

Tot zijn cliënten behoren het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid); het Macba in Barcelona; het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Guggenheim Museum (New York) en de Dia Art Foundation in New York. Sinds 2000 werkt Filiep Tacq als freelance-ontwerper. Hij woont en werkt in Picos de Europa (Noord-Spanje).

Prijzen

Het Sublieme Gemis (1993). Boekontwerp door Filiep Tacq]]

In 1994 werd hij bekroond met de Plantin-Moretusprijs voor zijn ontwerp van het boek Het Sublieme Gemis. Hij verwierf internationale bekendheid toen hij de Design Award mocht ontvangen voor best ontworpen catalogus in 1994 (voor het boek van Rodney Graham) en de Amerikaanse Graphic Design Award in 2000 (voor het boek van Juan Muñoz).

Ontwerp

Filiep Tacq ontwierp boeken voor:
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Filiep Tacq" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools