Executief van de Moslims van België  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Het Executief van de Moslims van België (EMB, of Moslimexecutieve) is het vertegenwoordigende orgaan van de moslims in België. Het werd erkend als officiële gesprekspartner van de Belgische regering door het koninklijk besluit van 7 juli 1996. Sinds de wet van 19 juli 1974 is de islam erkend als een van de gesubsidieerde levensbeschouwingen krachtens de wet van 4 juli 1870. Het Executief is samengesteld uit 17 leden van de Algemene Vergadering van Moslims van België, waarvoor in 1998 en 2005 verkiezingen werden georganiseerd.

In de media

 • Na de terroristische aanslagen in Madrid van 11 maart 2004 riep de Algemene Vergadering van Moslims, met verscheidene andere moslimorganisaties op initiatief van een platform van "moslimburgers van België", aan een vergadering op 28 maart in herdenking voor de slachtoffers vóór de Spaanse ambassade te Brussel. In hun persbericht van 22 maart stelden ze duidelijk "Deze barbaarse daden kunnen hun rechtvaardiging in geen enkele godsdienst vinden." De voorzitter van de EMB, Mohamed Boulif, was aanwezig. Er was ook een persmededeling van de Liga der Imams van België op 18 maart 2004.<ref>Template:Fr Platform 11 maart, Rassemblement devant l'ambassade d'Espagne, met foto's</ref>
 • Naar aanleiding van de Cartoons over Mohammed in Jyllands-Posten in 2005 uitte het EMB hun "verontwaardiging jegens de islamofobe auteurs van de racistische en xenofobe karikaturen van de profeet Mohammed". Ze riepen de media op om "hun verantwoordelijkheid te nemen en niet uit het oog te verliezen dat de vrije meningsuiting, waar we aan gehecht zijn, eindigt daar waar het respect voor de ander begint".
 • Na de moord op Joe Van Holsbeeck in 2006 weigerde de EMB om deel te nemen aan de oproep om de daders aan te geven. De woordvoerder zei dat ze het nut er niet inzagen om erover te praten, zolang de daders niet geïdentificeerd waren. Politie en media omschreven die eerst als "van Maghrebijnse type", maar uiteindelijk ging het over Roma uit Polen.
 • In 2013 onthaalde het EMB bij monde van voorzitter Ugurlu Semsettin de verkiezing van Paus Franciscus zeer positief.
 • Het EMB vond niet dat het zich moest distantiëren van Islamitische Staat omdat ze daar niets mee te maken heeft. Nadat Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever weinig begrip toonde voor deze reactie, liet het EMB in een persbericht weten "geschokt te zijn door de misdaden begaan door IS (Islamitische Staat) in Irak", en dan met name "de executies en vervolgingen die de religieuze minderheden ondergaan".
 • Samen met opperrabbijn Albert Guigui en aartsbisschop André Léonard werd er een gemeenschappelijke verklaring opgesteld om geweld in naam van religie te veroordelen.
 • Het EMB veroordeelde de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 met klem en zonder voorbehoud en riep op tot eenheid en het vormen van een front tegen geweld en terrorisme. In navolging hiervan werden verscheidene witte marsen georganiseerd en hulde gebracht aan de slachtoffers. De Raad der Theologen van de Moslimexecutieve stelde echter dat het niet mogelijk was te bidden voor de zielen van de niet-islamitische slachtoffers die in Brussel stierven.<ref>Template:FrTemplate:Cite news</ref> Op de uitspraak van minister Jan Jambon dat "een significant deel" van de moslims aan het dansen was na de aanslagen reageerde het EMB, bij monde van Salah Echallaoui: "Moslimgemeenschap was leden aan het begraven, niet aan het vieren." en "Moslims die terroristen toejuichen zijn verwerpelijk".

Voorzitters

De eerste vijf voorzitters waren Franstalig met een beperkte beheersing van het Nederlands. Naast de Marokkaanse en Turkse moslimgemeenschap zijn ook minderheden uit onder meer Albanië en Pakistan vertegenwoordigd in het Executief.

Wetgeving

 • 24 juni 1998. - Koninklijk Besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 3 juli 1996 betreffende het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 1998-07-23 (Ed. 1)
 • 4 maart 1999. - Koninklijk Besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 3 juli 1996 betreffende het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 1999-04-16 (Ed. 1)
 • 3 mei 1999. - Koninklijk Besluit houdende erkenning van het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 1999-05-20 (Ed. 1)
 • 4 mei 1999. - Koninklijk Besluit houdende erkenning van de leden van het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 1999-06-01 (Ed. 1)
 • 18 juli 2003. - Koninklijk Besluit houdende erkenning van de leden van het Executief van de moslims van België, Publicatie: 2003-07-25 (Ed. 2)
 • 7 oktober 2005. - Koninklijk Besluit houdende erkenning van de leden, titularis van een mandaat in het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 2005-10-14 (Ed. 1)
 • 9 mei 2008. - Koninklijk Besluit houdende erkenning van de leden, titularis van een mandaat in het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 2008-05-19 (Ed. 2)
 • 30 maart 2009. - Koninklijk Besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 9 mei 2008 houdende erkenning van de leden, titularis van een mandaat in het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 2009-04-21 (Ed. 1)
 • 2 april 2014. - Koninklijk besluit houdende erkenning van de leden van het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 2014-04-18
 • 15 februari 2016. - Koninklijk besluit houdende erkenning van de leden van het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 2016-02-19

Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Executief van de Moslims van België" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools