Ellen Laan  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Ellen Laan (Abbekerk, 3 april 1962) is een Nederlands hoogleraar seksuologie en psycholoog in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Ze is wereldwijd bekend door haar baanbrekende onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen.

Contents

Leven en werk

Laan studeerde psychologie met seksuologie als afstudeervak aan de Faculteit Psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde in 1988 cum laude af. Ze promoveerde, ook cum laude, in 1994 aan dezelfde universiteit.

In 2002 startte ze als universitair hoofddocent (UHD) na het verkrijgen van een Aspasia-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Haar onderzoeksvoorstel betrof gender en seksuele opwinding. In 2011 werd ze president van de International Academy of Sex Research (IASR).

In 2012 ontving ze een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven. Het thema van haar oratie was de noodzaak van seksueel plezier.

Anno 2018 is Laan hoogleraar aan de Afdeling Seksuologie en psychosomatische gynaecologie van het Academisch Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam, en Research Fellow van het Kinsey Institute for Research in Sex, Gender, and Reproduction, Universiteit van Indiana in Bloomington.

Onderzoek

Laan behandelt mensen als seksuoloog NVVS en GZ-psycholoog, geeft colleges en doet onderzoek. Ze toonde aan dat er verschillen zijn tussen de lichamelijke respons op seksuele prikkels en de subjectieve beleving ervan, 'zin'. Mensen bleken vaak geen gevoel van seksuele opwinding te ervaren als hun lijf automatisch reageerde op seksuele prikkels. Er kan een lichamelijk reactie optreden zonder dat er sprake is van seksuele opwinding, bijvoorbeeld als ze zich in een bedreigende situatie bevinden.

Een ander onderwerp van studie was voor Laan de orgasm gap, wat betekent dat heteroseksuele mannen bijna altijd klaarkomen tijdens de seks en heteroseksuele vrouwen heel vaak niet. De oorzaak is dat een heteroseksuele vrijpartij meestal vooral bestaat uit de coïtus en gestaakt wordt zodra de man is klaargekomen.

Laan leverde bijdragen aan richtlijnen en protocollen zoals de Zorgstandaard seksuele mogelijkheden, Genderdysforie en Parafiele stoornissen. Haar definitie van "zin" bij vrouwen staat in de DSM 5, het handboek psychiatrie. De nieuwe definitie verwijst niet langer naar drift, want, aldus Laan, zonder zin kun je leven en zonder drift niet.

Laan is lid van verschillende professionele verenigingen en redactielid van een aantal professionele tijdschriften over seksuologie. Ze is lid van het Standards Committee of the International Society for Sexual Medicine. Begin 2019 richtte zij de Stichting Seksueel Welzijn op om seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen de norm maken.

Bibliografie

Tv- en radio-programma's

Laan verscheen onder andere in de volgende programma's:

 • Noorderlicht (VPRO), wetenschapsprogramma, tv, 1992
 • Documentaireserie Seks en Wetenschap, (VARA/NOS), tv, 1993
 • The Anatomy of Desire (Optomen), (Channel 4), tv, 1998
 • Horizon; Sexual Chemistry, (BBC), tv, 2002
 • The Truth about Lesbian Sex, (Channel 4) tv, 2002
 • Klitoris, die schöne Unbekannte, (Arte), tv, 2004
 • Du baiser au bébé, (Arte), tv, 2005
 • KRO Reporter; De prijs van de lust, (KRO), tv, 2007
 • Tros Nieuwsradio, (TROS), radio, 2013
 • Klara; En dat heet dan gelukkig zijn, (VRT), tv, 2013
 • Sletvrees? (VPRO), tv, 2013
 • Zembla, (VARA), tv, 2014
 • De Kennis van Nu, (Radio 5), radio, 2015
 • Tros Nieuwsradio, (TROS), radio, 2015
 • College Tour (NTR), tv, 2017


Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Ellen Laan" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools