Edgard Tytgat  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Edgard Tytgat (Brussels, 28 April 1879 – Sint-Lambrechts-Woluwe, 11 January 1957) was a Belgian painter.

Tytgat groeide op in Brugge en in Brussel. Vanaf 1897 studeerde hij aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Hij werd er beïnvloed door het fauvisme en het postimpressionisme. Tytgat sloot zich aan bij de Brabantse fauvisten die zich verenigd hadden rondom Rik Wouters.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij in ballingschap te Londen. Daarna vestigde hij zich in de omgeving van Brussel. Zijn schilderwijze evolueerde naar een meer persoonlijke, door het expressionisme en volksprenten uit de 18e en 19e eeuw geïnspireerde stijl. Tytgats favoriete onderwerpen waren het circus, kermissen (met name carrousels), naakten en interieurs.

Vanaf 1920 hoorde Tytgat tot de groep van Vlaamse expressionisten rond het tijdschrift Sélection. Zijn werk uit die periode toont de invloed van Gustaaf De Smet.

Naast schilderijen maakte Tytgat ook veel etsen, houtsnedes en boekillustraties, waarbij hij soms zijn eigen teksten schreef.
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Edgard Tytgat" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools