Doorbraak (tijdschrift)  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

"Over de pretentie, de brutaliteit, de onwetendheid en de simpele stupiditeit van professor dr. Frederik DG, en zijn knechtje Kristof B."--"Fuck U Gent!" (13/4/2020) by Jean-Pierre Rondas, on the Frederik De Grove and Kristof Boghe debacle

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Doorbraak is een Vlaamsgezind internettijdschrift, uitgegeven door de vzw Stem in 't Kapittel.

Doorbraak spitst zich toe op opinievorming rond de meer maatschappelijke en politieke kanten van de Vlaamse Beweging. 'Doorbraak levert een bijdrage aan opinievorming en discussie over actuele onderwerpen m.b.t. binnen- en buitenlandse politiek; staats(her)vorming, mediakritiek, samenleving en identiteit. Lezers vinden in Doorbraak zowel langetermijnvisies achter de krantenkoppen en de waan van de dag, als een tegendraadse mening.' (Uit de Opdrachtverklaring.)

Geschiedenis

Oorspronkelijk was Doorbraak een initiatief van de toen nog jonge Wilfried Martens. Hij vormde het 'Berichtenblad van de Vlaamse Volksbeweging', waarvan hij politiek secretaris was, om tot een opinieblad. Martens lanceerde met de Vlaamse Volksbeweging (VVB) en het blad Doorbraak het federalisme op het politieke toneel. Later werd hij premier van Belgiƫ. Het blad kende verschillende wijzigingen in formaat, vormgeving en concept. In 1999 werd Doorbraak op initiatief van Dirk Laeremans ook aangeboden aan niet-leden, wat het aantal abonnees deed groeien. De kernreactie bestond vanaf toen uit Laeremans, Peter De Roover, Karl Drabbe en Jan Van de Casteele.

Sinds de grondige wijziging van inhoud en vormgeving in 1999 werkte een hele rist opiniemakers mee: prof. Matthias Storme, prof. Hendrik Vuye, GvA-journalist John De Wit, prof. Ludo Abicht, prof. Jacques Claes, oud-Belgadirecteur Rudi De Ceuster, prof. Dirk Rochtus, Marc Platel, Manu Ruys (oud-hoofdredacteur van de De Standaard), prof. Eric Defoort, prof. Bart Maddens, Paul Belien, oud-ambassadeur Theo Lansloot, radiomaker Jean-Pierre Rondas, filosoof Johan Sanctorum, Frank Thevissen, oud-Trends-directeur Frans Crols, die tevens voorzitter van de Redactie-Adviesraad is, Marc Vanfraechem, Jan Van Doren e.a.

Dirk Laeremans werd in 2003 als hoofdredacteur opgevolgd door historicus en VVB-stafmedewerker Jan Van de Casteele. die samen met Karl Drabbe en Peter De Roover de kernredactie vormde tot de vernieuwing van juni 2010. In die periode verscheen naast de papieren Doorbraak ook het e-zine Tussendoor. In de zomer van 2010 werd Pieter Bauwens hoofdredacteur.

Sinds de oprichting van de vzw Stem in 't Kapittel in april 2013, is Doorbraak niet langer gelieerd aan de Vlaamse Volksbeweging en investeert het in een gratis website met analyses, achtergrond en opiniestukken.

'Meer dan een mening' werd de nieuwe baseline, die het oude 'Vrijmoedig maandblad' verving.

De snelle groei van de website was de ultieme reden voor de raad van bestuur van de uitgever van Doorbraak om half september 2013 te beslissen het papier definitief achter zich te laten. Pieter Bauwens werd hoofdredacteur en Peter De Roover werd de chef-politiek van het tijdschrift. Peter De Roover stelde zich echter bij de verkiezingen van 25 mei 2014 kandidaat voor een zetel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de Vlaamsgezinde N-VA en werd verkozen. Zijn overstap naar de politiek zorgde ervoor dat hij niet langer kon aanblijven bij Doorbraak. De kernredactie werd begin 2014 aangevuld met Tom Garcia en Harry De Paepe.

De vzw Stem in 't Kapittel is samengesteld als volgt: voorzitter Jean-Pierre Rondas, afgevaardigd beheerder Pieter Bauwens, Karl Drabbe, Marc Van de Woestyne, Luc Olyslager en Koen Huygebaert.




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Doorbraak (tijdschrift)" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools