De Bezige Bij  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

De Bezige Bij ("the busy bee") is one of the most important literary publishing companies in the Netherlands.


De Bezige Bij is een Amsterdamse uitgeverij, die op 12 december 1944 werd opgericht door Geertjan Lubberhuizen en Rut Matthijsen. Dit gebeurde om werken uit te kunnen geven zonder het censurerende toezicht van de door de Duitse bezetter opgerichte Kultuurkamer. Na de oorlog ging De Bezige Bij verder als legale uitgever.

De uitgeverij is met name bekend om de fiction-boeken, en bezit over een fonds van honderden Nederlandse en buitenlandse auteurs. In 1969 vierden zij hun 25-jarig bestaan met een foto van alle auteurs in het Rijksprentenkabinet in het Rijksmuseum Amsterdam. Hetzelfde deden ze voor hun 60-jarig bestaan, dat ze vieren op 12 december 2004.

Enkele auteurs bij De Bezige Bij zijn:

Freddy de Vree

Freddy de Vree publiceerde bij De Bezige Bij vanaf de jaren zestig essays, vertalingen en gedichten; in België publiceerde hij monografieën over beeldende kunstenaars, onder wie Alechinsky, Broodthaers, Topor en Warhol.

In 2002 verscheen De aardigste man ter wereld, De Vrees herinneringen aan Willem Frederik Hermans, o.a. geïllustreerd met facsimile fragmenten uit brieven van Hermans aan de Vree.Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "De Bezige Bij" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools