Rubenspaleis  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

(Redirected from Cinema Rubens)
Jump to: navigation, search

The Rubenspaleis (English: Rubens Palace) in the Carnotstraat 15 to 17, was one of the cinemas of Georges Heylen.

Contents

Dutch lemma

Het Rubenspaleis gelegen in de Antwerpse Carnotstraat was vanaf 1922 een feest- en danszaal met spectaculaire verlichting en een orgel van de Parijse firma Godin.

Geschiedenis

Rubenspaleis

In opdracht van de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij "Voorspoed", maakt architect François Dens in 1921 de plannen voor project Olympia in de Antwerpse Carnotstraat. Het project beschikte voor de bouw over de percelen op de huisnummers 13 tot en met 17.

De zaal opende op 14 januari 1922 onder de definitieve benaming als het Rubens Paleis.

In de jaren 1930 werden er voornamelijk worstel- en bokswedstrijden, politieke meetings en revues georganiseerd.

Ciné Rubens

Filmbaron Georges Heylen liet de zaal in 1952 verbouwen tot een bioscoop naar een ontwerp door de architect Rie Haan.

Met 1080 zitplaatsen en naar verluidt het grootste scherm van België, legde Ciné Rubens zich toe op grote spektakulaire films als Cleopatra (1963), Tora! Tora! Tora! (1970) en Star Wars (1977). Hiervoor werden bij gelegenheid extra geluidsinstallaties op de kleine balkons achteraan geplaatst, die ook voor extra trillingen zorgden bij bijvoorbeeld het opstijgen van vliegtuigen, ontploffingen of inslagen.

Voor de bezoekers was er een aparte ruime verbruikersruimte rechts van de zaal, die op het einde van de vertoning ook uitgang bood langs de Korte Winkelhaakstraat (pand op de nummers 23-25).

Ciné Rubens sloot zijn deuren in 1992 en het complex werd in december van dat jaar openbaar verkocht.

Kerk

Sinds 2000 is de zaal in gebruik als evangelische kerk onder de naam Universele Kerk van Gods Rijk.

See also





Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Rubenspaleis" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools