Cinema Cartoon's  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

(Redirected from Cartoon's)
Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Cinema Cartoon's is an Antwerp arthouse cinema founded in 1978 by Eric Kloeck, Michel Apers, Jan Jespers and Guy Dandelooy. It is located in the Kaasstraat.

Contents

Dutch

Cinema Cartoon's is een stadsbioscoop in Antwerpen, gevestigd op Kaasstraat 4-6 achter de Grote Markt. De Cartoon's werd opgericht in 1978 en kende in de loop van de jaren verschillende eigenaren. Momenteel is de cinema in handen van de Belgische Lumière Groep.

Geschiedenis

Cinema Cartoon's werd in 1978 opgericht door Guy Dandelooy, Michel Apers, Jan Jespers en Eric Kloeck. Deze laatste drie runden ook cinema Monty op de Montignystraat, bijgestaan door Michel Vandeghinste en Dirk Geens. Het succes van de Monty was groot en het drietal stond voor een dilemma. Gezien de grootte van de cinema moest elke film veel volk trekken. Nam de belangstelling af, dan moest de film zo snel mogelijk uit het programma om geen verliezen te draaien. Een film lang op het programma houden, was dus vaak geen optie. Toen de jongens van de Monty overwogen een tweede, kleinere zaal te zoeken, kwam Dandelooy met een voorstel. Hij had een pand aan de Kaasstraat gekocht en ingericht als cinema. Hij zocht alleen nog partners om de cinema uit te baten. Jespers en Kloeck zijn direct enthousiast, Aspers heeft echter twijfels. Toch werd hij overtuigd en begin september 1978 opende de Cartoon's.

Qua programmatie volgde de Cartoon's in de beginjaren de Monty. De basisfilosofie was: “Cartoon’s stelt zich voor om het Antwerps publiek een ruimte te verschaffen waar het gewaardeerde films in een gewaardeerde sfeer kan ‘beleven’". Binnen een paar jaar bereidde de cinema uit. Van één zaal groeide de cinema uit naar een 'mini-multiplex' met drie zalen met respectievelijk 130, 98 en 48 plaatsen. Ook opende er een filmcafé.

Na een paar goede jaren kwam de Cartoon's in moeilijker vaarwater. Een krimpende markt en een terugloop in de caféomzet zorgden voor financiële problemen. In 1985 werd de Cartoon's overgenomen door cinema Calypso. In die constructie beleefde de Cartoon's een tiental mooie jaren. In 1998 nam vervolgens het Limburgse tv- en filmproductiehuis Kladaradatsch de cinema over. Twee jaar later moest zij echter in vereffening. Het Nederlandse ABC Holding nam de Cartoon's dan over. Ook dit liep niet lang goed. Op 24 september 2013 werd de bioscoop wederom failliet verklaard. Verschillende reacties volgden hierop en ook werd er opgeroepen tot reddingsacties om de cinema open te houden. De Nederlandse filmdistributeur Wild Bunch en de Belgische Lumière Groep slaan de handen in elkaar en nemen de Cartoon’s over. Na een paar maanden dicht te zijn geweest, opende de Cartoon's begin 2014 opnieuw de deuren.

Organisatie

Cinema Cartoon's is onderdeel van de Belgische Lumière Groep. Naast de Cartoon's bezitten zij ook stadsbioscoop Cinema Lumière in Brugge.

De Cartoon's is zeven dagen in de week geopend van 14u tot 0u30. Maandelijks verschijnt er een nieuw programma.

Trivia

See also
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Cinema Cartoon's" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools