De Leien  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

(Redirected from Britselei)
Jump to: navigation, search

Until the autonomy of Belgium in 1830 the defence of Antwerp consisted of the Spanish city walls near the current De Leien (Italiëlei, Frankrijklei, Britselei, Amerikalei) bounded on the south by the Antwerp Citadel (just north of the current Antwerp Law Courts) and bounded on the north side by the Noorderfort, around the area of the current Kattendijkdok. The forts Liefkenshoek, De Perel, St. Marie and St. Philip were built during the Eighty Years War in 1584 by the Duke of Parma (Alexander Farnese) to block the supply of (the Hollanders in) Antwerp. These forts were in the bend of the river Scheldt in Kallo.

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

De Leien (door de oudere Antwerpenaren in het dialect ook wel 'Den Boulevard' genoemd) is een reeks straten in Antwerpen. Zij verbinden het Zuiden (de toegang vanuit Brussel) met het Noorden (het begin van de haven) en bestaan uit achtereenvolgens de Amerikalei, de Britselei, de Frankrijklei en de Italiëlei, waaruit de naam is afgeleid. Lei is een oud Vlaams woord voor laan. De straten werden na de Eerste Wereldoorlog (1919) door het stadsbestuur herdoopt naar de overwinnaars. Zo werd bijvoorbeeld de Handelslei veranderd in Italiëlei, de Kunstlei in Frankrijklei en de Zuidlei in Amerikalei.

In tegenstelling tot deze grote boulevard, spreekt men ook nog van een kleine boulevard die vanaf de Italiëlei westwaarts naar de Scheldekaaien vertrekkend achtereenvolgens uit de gedempte Ankerrui, Oude Leeuwenrui en Brouwersvliet bestaat.

De Italiëlei en Frankrijklei langs de oostkant van de oude kernstad volgen min of meer het traject van de zeventiende-eeuwse Spaanse omwallingen. Deze leien maken als het ware een dwarsdoorsnede van de huidige stad die begrensd wordt door de Schelde aan de westkant en de Singel met zijn vroeg twintigste-eeuwse wijken aan de oostkant.

De De Keyserlei, een oostwaartse zijstraat van de Frankrijklei naar het station Antwerpen-Centraal, of de Maria-Theresialei, Louisa-Marialei en Maria-Henriettalei, eveneens oostwaartse zijstraten van de Frankrijklei maar dan naar het Antwerpse Stadspark zijn wel leien maar maken verder geen deel uit van De Leien.

De Amerikalei in het zuiden begint op het kort stuk autosnelweg A112 dat er overgaat in een boulevard. De korte Britse Lei draagt het nummer N113, de Frankrijklei en Italiëlei ten slotte maken onderdeel uit van de N1.

Het zuidelijke deel van de Leien onderging in de eerste jaren van de 21e eeuw een zeer ingrijpende renovatie, die het gezicht van de stadslaan aanzienlijk veranderde. De tram en bus kregen hun eigen bedding in het midden van de laan. Om de vrije tram- en busbaan heen liggen nu 2x2 rijstroken voor doorgaand verkeer, die door een fietspad gescheiden worden van de rijstrook voor lokaal verkeer.

Het noordelijke deel van de Leien zal vanaf 2009 naar hetzelfde model opnieuw aangelegd worden. In 2006 veranderde de Frankrijklei alvast ingrijpend van uitzicht, toen de tijdelijke noodbrug over de Franklin Rooseveltplaats na 33 jaar werd weggenomen.

Naast Antwerpen vind je ook in Gent en Ertvelde, een deelgemeente van Evergem, straatnamen waarin het woord "lei" voorkomt. In Gent zijn er onder meer de Korenlei en de Graslei, in Ertvelde is er de Predikherenlei.

Trivia

  • Alleen wie ten westen van de Leien wordt geboren uit twee Antwerpse ouders, mag zich volgens de overlevering een 'Sinjoor' noemen. Deze titel dateert ook uit de tijd der Spaanse bezetting en betekent een heer.

See also

Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "De Leien" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools