Bevrijdingsdok  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Revision as of 16:21, 6 December 2022
Jahsonic (Talk | contribs)

← Previous diff
Current revision
Jahsonic (Talk | contribs)

Line 1: Line 1:
{{Template}} {{Template}}
 +Het '''Bevrijdingsdok''' (voorheen: Delwaidedok) is een [[dok]] in het noorden van de [[Antwerpse haven]], aan het [[Kanaaldok]] B2, dat met de [[Schelde (rivier)|Schelde]] verbonden is via de [[Berendrechtsluis|Berendrecht]]- en de [[Zandvlietsluis]].
-''[[1942. Het jaar van de stilte]]'' is a book by [[Herman Van Goethem]].+== Technische gegevens ==
 +Het dok werd gebouwd tussen 1974 en 1981 en werd aanvankelijk genoemd naar [[Leo Delwaide (burgemeester)|Leo Delwaide]] (1897-1978) die onder meer oorlogsburgemeester van Antwerpen en nadien havenschepen was. Het dok is 2200 m lang en 300 m breed aan de landzijde en 350 aan de kanaalzijde. Ze is 12,50 meter diep.
-In 2019 publiceerde Herman Van Goethem ''1942. Het jaar van de stilte'', een boek over de Jodenvervolging en de bestuurlijke collaboratie in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is de neerslag van veertien jaar onderzoek. De analyse vertrekt vanuit de aanwezigheidspolitiek, zoals die werd vastgelegd in de [[Conventie van Den Haag]] in 1907. Van Goethem ontwikkelt een micro-analyse in dagboekvorm, waarbij hij ook het verhaal van zijn eigen familie verwerkt. Tegelijk zoemt hij uit op de internationale ontwikkelingen. Volgens de auteur biedt het in 1940-1942 bestaande perspectief van een onderhandelde vrede en een spoedige afloop van de oorlog, een beter inzicht in de evolutie die zich in die jaren in bezet Europa afspeelde. Deze stelling sluit aan bij zijn eerder onderzoek over [[Leopold III]] en over de Belgische ministers in 1940-1944. +De [[kaai]]lengte van het Bevrijdingsdok bedraagt aan beide zijden circa 2 kilometer (4,7 km kaailengte in totaal). Het laden en lossen gebeurt met walkranen en mammoetheftrucks. Deze "mammoeten" rijden op en aan, en rijden door hun hoge constructie over de container heen, pikken hem op, en rijden ermee naar de plaats voor laden of naar de opslagplaatsen. Aan de noordelijke kaai, eigenlijk aan het [[Kanaaldok B2]] al, zijn de laadplaatsen van [[Antwerp Bulk Terminal]] voor [[steenkool]] en [[Erts (mineraal)|erts]]. Meerdere 1000 tonners-[[binnenvaartschip|binnenschepen]] hebben een vast contract en laden er aan kaai 750 steenkool voor de [[kolencentrale]]s van [[Roux (plaats)|Roux]] of [[Charleroi]]. Daarna komen ze leeg terug naar kaai 750 voor de volgende lading en reis.
-De publicatie van ''1942 Het jaar van de stilte'' verwekte veel ophef omdat voor het eerst duidelijk werd dat het stadsbestuur tijdens de bezetting actief had meegewerkt aan de voorbereiding van de Jodenrazzia's in de zomer van 1942. Dat geldt in het bijzonder voor oorlogsburgemeester ([[Leo Delwaide (burgemeester)|Leo Delwaide]]) (1897-1978), die na de oorlog weer in het stadsbestuur actief was geweest, onder meer als havenschepen. Dadelijk na de publicatie van ''1942 Het jaar van de stilte'' werd, op voorstel van Antwerps burgemeester [[Bart De Wever]], in de haven de naam '[[Delwaidedok]]' veranderd in '[[Bevrijdingsdok]]'.+Het Bevrijdingsdok is het grootste getijdevrije dok van de haven van Antwerpen.
- +
-==Blurb==+
-In 1942 overheerste oorverdovend zwijgen. Tot dan toe deporteerde Antwerpen Joden met de actieve medewerking van de burgemeester en zijn stedelijke politie. Gaandeweg verlegde het stadsbestuur na de Duitse nederlagen van [[El Alamein]] en Stalingrad heimelijk de politieke koers en sloot zich aan bij de geallieerden. Zo werd het jaar 1942 het jaar van de stilte in de geschiedenis. Herman Van Goethem wekt dit kanteljaar weer tot leven. Hij vertrekt vanuit het dagelijkse bestaan in Antwerpen, met een analyse van dag tot dag. De Joden zinken weg in armoede en wachten af. De politie komt almaar meer in de greep van een ruige [[Nieuwe Orde]]. Daarnaast analyseert de auteur de internationale context, die vanuit het lokale perspectief tastbaar en concreet wordt. Van Goethem verwerkt in dit boek ook een andere laag: de zoektocht naar het verleden, naar de verwerking en ontkenning van wat toen kon gebeuren. Zo groeit 1942. Het jaar van de stilte uit tot een overdonderende bespiegeling over geschiedenis en verantwoordelijkheid, met verrassende inzichten en spectaculaire ontdekkingen.+
- +
-β€˜Een controversieel en ontluisterend boek. Over realisme of lafheid op alle niveaus. Waarom de winnaars altijd gelijk hebben. Zijn en schijn. Hoe lezen over die tijd nog steeds pijnlijk is, na 75 jaar.’ – Herman Van Rompuy, president emeritus European Council en Belgisch Minister van Staat +
-==See also==+
-*[[Verzet tegen deportaties van Joden in Antwerpen ]]+
 +== Naamsverandering ==
 +Op 15 februari 2019 besliste het Antwerpse schepencollege om de oorspronkelijke naam Delwaidedok te schrappen en het om te dopen naar Bevrijdingsdok omwille van onthullingen van historicus en [[Universiteit Antwerpen|UA]]-rector [[Herman Van Goethem]]. Hierbij zou Leo Delwaide een actievere rol bij de [[Jodenvervolging]] tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] hebben gespeeld dan werd aangenomen.
 +Naar aanleiding van de bevrijdingsfeesten van september 2019 werd het dok officieel hernoemd tot Bevrijdingsdok.
{{GFDL}} {{GFDL}}

Current revision

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Het Bevrijdingsdok (voorheen: Delwaidedok) is een dok in het noorden van de Antwerpse haven, aan het Kanaaldok B2, dat met de Schelde verbonden is via de Berendrecht- en de Zandvlietsluis.

Technische gegevens

Het dok werd gebouwd tussen 1974 en 1981 en werd aanvankelijk genoemd naar Leo Delwaide (1897-1978) die onder meer oorlogsburgemeester van Antwerpen en nadien havenschepen was. Het dok is 2200 m lang en 300 m breed aan de landzijde en 350 aan de kanaalzijde. Ze is 12,50 meter diep.

De kaailengte van het Bevrijdingsdok bedraagt aan beide zijden circa 2 kilometer (4,7 km kaailengte in totaal). Het laden en lossen gebeurt met walkranen en mammoetheftrucks. Deze "mammoeten" rijden op en aan, en rijden door hun hoge constructie over de container heen, pikken hem op, en rijden ermee naar de plaats voor laden of naar de opslagplaatsen. Aan de noordelijke kaai, eigenlijk aan het Kanaaldok B2 al, zijn de laadplaatsen van Antwerp Bulk Terminal voor steenkool en erts. Meerdere 1000 tonners-binnenschepen hebben een vast contract en laden er aan kaai 750 steenkool voor de kolencentrales van Roux of Charleroi. Daarna komen ze leeg terug naar kaai 750 voor de volgende lading en reis.

Het Bevrijdingsdok is het grootste getijdevrije dok van de haven van Antwerpen.

Naamsverandering

Op 15 februari 2019 besliste het Antwerpse schepencollege om de oorspronkelijke naam Delwaidedok te schrappen en het om te dopen naar Bevrijdingsdok omwille van onthullingen van historicus en UA-rector Herman Van Goethem. Hierbij zou Leo Delwaide een actievere rol bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld dan werd aangenomen.

Naar aanleiding van de bevrijdingsfeesten van september 2019 werd het dok officieel hernoemd tot Bevrijdingsdok.



Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Bevrijdingsdok" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools