Antoon De Vylder  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Antoon De Vylder (1940) is een Belgische typograaf, grafisch vormgever en docent.

Biografie

De Vylder leerde tijdens zijn studies typografie de basistechnieken van het vak kennen (zetten en drukken). Hierna ging hij verder met een grafische opleiding, wat leidde tot het behalen van zijn aggregaat aan het Antwerpse Plantin Genootschap, de voorganger van het huidige Plantin Instituut voor Typografie.

Na het behalen van zijn aggregaat deed De Vylder ervaring op bij verschillende drukkerijen. Dat was de basis voor zijn benoeming als assistent van professor Lucien De Roeck aan het Ter Kameren Instituut te Brussel (van 1963 tot 1969).

In 1969 was hij medeoprichter van het ontwerpbureau Designteam te Antwerpen, samen met Rob Buytaert, Luk Mestdagh en Rudy Verhelst.

Na zes jaar assistentschap kreeg hij in 1972 zelf de kans om zijn kennis door te geven aan studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, en aan de kunstacademie in Lier. Hier bleef hij werkzaam van 1972 tot 1996.

In 1985 richtte De Vylder zijn eigen ontwerpbureau en private press De Diamant Pers op te Zandhoven. De uitgeverij blijft tot op de dag van vandaag actief.

In 1995 werd hij betrokken bij het creëren van het nieuwe curriculum voor het Plantin Instituut voor Typografie. Hij werd bovendien uitgenodigd als docent voor boekvormgeving en typografie. Vandaag is De Vylder nog altijd betrokken bij het Plantin Instituut als organisator van tentoonstellingen, seminaries en als lid van de curriculumcommissie, de onderwijscommissie en de raad van bestuur.

Werken

Boekontwerp en typografie

Naast zijn werkzaamheden in het onderwijs bleef De Vylder actief in verschillende drukkerijen. Ook verzorgde hij de vormgeving van tientallen boeken.

 • De Gouden Delta der Lage Landen
 • De mooiste van Emily Dickinson. 2002, omslagontwerp en typografische vormgeving
 • Onder bomen. (poëzie) 1994, omslagontwerp en typografische vormgeving
 • Van aarde. (poëzie) 1999, omslagontwerp
 • Sterk water: een geschiedenis. (poëzie) 2000, boekvormgeving
 • Kritische massa. (poëzie) 2002, boekvormgeving
 • Warmteleer. (poëzie) 2004, boekvormgeving
 • Vreemdelingen in een wereldstad: Geschiedenis van Antwerpen en zijn Joodse bevolking, omslagontwerp, boekvormgeving
 • Ochtendrood en co, gedichten, boekvormgeving
 • Luchthonger 2004, vormgeving
 • Leven in eikenhouten bijgebouwen (de diamant pers), vormgeving, typesetting




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Antoon De Vylder" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools