Als je wint  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Als je wint is een Nederlandstalig nummer van Brood en Vrienten uit 1984.

De plaat was op vrijdag 13 januari de 2e Veronica Alarmschijf op Hilversum 3 en werd een hit in de destijds drie hitlijsten op de nationale popzender. De plaat bereikte de 10e positie in de Nederlandse Top 40, de 7e positie in de Nationale Hitparade en de 8e positie in de TROS Top 50. In de Europese hitlijst op Hilversum 3, de TROS Europarade, werd géén notering behaald.

In België behaalde de plaat de 22e positie in zowel de Vlaamse Ultratop 50 als Vlaamse Radio 2 Top 30.

Achtergrond

Brood en Vrienten was een gelegenheidsduo dat bestond uit de rockzanger Herman Brood en de Doe Maar-zanger Henny Vrienten. Muziekproducent Jean Blaute is te horen als accordionist. Hetzelfde jaar kwam Brood ook nog met een ander reggaenummer, Tattoo song, dat eveneens een hit werd; in de videoclip speelde ook Vrienten weer mee. Brood en Vrienten herhaalden hun samenwerking in 1996 door tijdens het jubileum van Brood 32 jaar (Sinds 1 dag of 2) om te dopen in 50 jaar. In 2009 werd het gecoverd door de Vlaamse artiest Axl Peleman.

Live-uitvoeringen

  • Brood en Vrienten vertolkten het tijdens de matineevoorstelling van het (voorlopige) afscheidsconcert van Doe Maar op 14 april 1984.
  • Vrienten begon het 32 jaar later weer te spelen tijdens concerten van de supergroep Vreemde Kostgangers; de zangpartijen werden herverdeeld met medeoprichters Boudewijn de Groot en George Kooymans.

Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Als je wint" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools