The Last Judgment (Bosch triptych fragment)  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Revision as of 11:33, 10 January 2013
Jahsonic (Talk | contribs)

← Previous diff
Current revision
Jahsonic (Talk | contribs)

Line 1: Line 1:
 +[[Image:Last Judgement.jpg|thumb|right|200px|''[[The Last Judgment (Bosch triptych fragment)]]'' by [[Hieronymus Bosch]]]]
{{Template}} {{Template}}
-'''''The Last Judgment''''' is a triptych created by [[Hieronymus Bosch]]. Unlike the alternate triptych with the same name, [[The Last Judgment (Bosch triptych)|The Last Judgment]], only a [[fragment]] of this one exists today. It resides at [[Alte Pinakothek]] in Munich.+'''''The Last Judgment'''''[http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Last_Judgement.jpg] is a triptych created by [[Hieronymus Bosch]]. Unlike the alternate triptych with the same name, [[The Last Judgment (Bosch triptych)|The Last Judgment]], only a [[fragment]] of this one exists today. It resides at [[Alte Pinakothek]] in Munich.
After being damaged, this fragment was heavily repainted, then the paint was removed in 1936. After being damaged, this fragment was heavily repainted, then the paint was removed in 1936.
-== Datering en toeschrijving == 
-Het schilderij werd in 1936 voor het eerst aan Bosch toegeschreven.<ref name="Anoniem1936">Anoniem (5 november 1936): p. 3.</ref> Deze toeschrijving werd overgenomen door Bosch-kenners als [[Max Friedländer]] en [[Charles de Tolnay]].<ref>De Tolnay (1984): p. 34.</ref> De toeschrijving aan Bosch wordt ondersteund door recent [[Dendrochronologie|Dendrochronologisch]] onderzoek, waaruit bleek dat het werk al omstreeks 1448 ontstaan kan zijn.<ref>Koldeweij, Vandenbroeck en Vermet (2001): p. 88.</ref> Tegenwoordig zijn vrijwel alle experts het er echter over eens dat een zo vroege datering zeer onwaarschijnlijk is. De monsters en enkele figuren hebben weliswaar iets Bosch-achtig, de schematische opzet, de gemaniëreerdheid van de figuren en het gebrek aan diepte wijzen in de richting van een (vroege) navolger. Volgens Bosch-kenner [[Gerd Unverfehrt]] was dit een anonieme meester die rond 1520 actief was en ook de maker was van de ''Christus in Limbo'', die zich tegenwoordig in het [[Philadelphia Museum of Art]] bevindt, en de ''[[Antonius met monsters]]'', die deel uit maakt van een privéverzameling in [['s-Hertogenbosch]].<ref>Koldeweij, Vandenbroeck en Vermet (2001): p. 90.</ref> 
-== Voorstelling ==+ 
 +== Description (Dutch) ==
Het schilderij moet het [[Dag des oordeels|Laatste Oordeel]] als onderwerp gehad hebben. Van Jheronimus Bosch is minstens één Laatste Oordeel bewaard gebleven, het ''[[Laatste Oordeel-drieluik (Jheronimus Bosch)|Laatste Oordeel-drieluik]]'' in [[Wenen]]. Met dit werk brak de schilder met de bestaande [[Iconografie|iconografische]] traditie door de scheiding tussen de uitverkorenen en verdoemden vrijwel geheel weg te laten. Ook gebruikte hij de ‘hel op aarde’ om verschillende uitwassen van de mens aan de kaak te stellen. Dit is ook het geval op het fragment in München. Op de linkerhelft van het paneel komen de menselijke figuren letterlijk uit de grond. Eén van deze figuren heeft een kroon op zijn hoofd, naast een andere ligt een kardinaalshoed op de grond, alsof de schilder aan wil geven dat op de dag des oordeels rang en stand er niet meer toe doen. Eén van de figuren wacht een man met zijn hoofd tussen zijn knieën wanhopend zijn lot af, terwijl rechts allerlei demonen en gedrochten aan komen lopen om de verdoemden mee naar de hel te slepen. Het schilderij moet het [[Dag des oordeels|Laatste Oordeel]] als onderwerp gehad hebben. Van Jheronimus Bosch is minstens één Laatste Oordeel bewaard gebleven, het ''[[Laatste Oordeel-drieluik (Jheronimus Bosch)|Laatste Oordeel-drieluik]]'' in [[Wenen]]. Met dit werk brak de schilder met de bestaande [[Iconografie|iconografische]] traditie door de scheiding tussen de uitverkorenen en verdoemden vrijwel geheel weg te laten. Ook gebruikte hij de ‘hel op aarde’ om verschillende uitwassen van de mens aan de kaak te stellen. Dit is ook het geval op het fragment in München. Op de linkerhelft van het paneel komen de menselijke figuren letterlijk uit de grond. Eén van deze figuren heeft een kroon op zijn hoofd, naast een andere ligt een kardinaalshoed op de grond, alsof de schilder aan wil geven dat op de dag des oordeels rang en stand er niet meer toe doen. Eén van de figuren wacht een man met zijn hoofd tussen zijn knieën wanhopend zijn lot af, terwijl rechts allerlei demonen en gedrochten aan komen lopen om de verdoemden mee naar de hel te slepen.
- 
-[[Bestand:Bosch follower Christ in Limbo Philadelphia.jpg|thumb|left|Navolger van [[Jheronimus Bosch]]. ''Christus in Limbo.'' 16e eeuw. Philadelphia, [[Philadelphia Museum of Art]].]] 
-== Datering en toeschrijving == 
-Uit [[Dendrochronologie|Dendrochronologisch]] onderzoek is gebleken dat het werk al omstreeks 1448 ontstaan kan zijn.<ref>Koldeweij, Vandenbroeck en Vermet (2001): p. 88.</ref> Vrijwel alle experts zijn het erover eens dat een zo vroege datering zeer onwaarschijnlijk is. De monsters en enkele figuren hebben weliswaar iets Bosch-achtig, de schematische opzet, de gemaniëreerdheid van de figuren en het gebrek aan diepte wijzen in de richting van een (vroege) navolger. Volgens Bosch-kenner [[Gerd Unverfehrt]] was dit een anonieme meester die rond 1520 actief was en ook de maker was van de ''Christus in Limbo'', die zich tegenwoordig in het [[Philadelphia Museum of Art]] bevindt, en de ''[[Antonius met monsters]]'', die deel uit maakt van een privéverzameling in [['s-Hertogenbosch]].<ref>Koldeweij, Vandenbroeck en Vermet (2001): p. 90.</ref> 
- 
-== Tentoonstelling == 
-De ''Opstanding van de doden en verdoemden die naar de hel worden gevoerd'' is op de volgende tentoonstelling te zien geweest: 
-*''Jheronimus Bosch'', 17 september-15 november 1967, [[Noordbrabants Museum]], 's-Hertogenbosch (als Jheronimus Bosch). 
- 
- 
==See also== ==See also==
*[[Last Judgment (disambiguation)]] *[[Last Judgment (disambiguation)]]
{{GFDL}} {{GFDL}}
 +[[Category:WAC]]

Current revision

The Last Judgment (Bosch triptych fragment) by Hieronymus Bosch
Enlarge
The Last Judgment (Bosch triptych fragment) by Hieronymus Bosch

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

The Last Judgment[1] is a triptych created by Hieronymus Bosch. Unlike the alternate triptych with the same name, The Last Judgment, only a fragment of this one exists today. It resides at Alte Pinakothek in Munich.

After being damaged, this fragment was heavily repainted, then the paint was removed in 1936.


Description (Dutch)

Het schilderij moet het Laatste Oordeel als onderwerp gehad hebben. Van Jheronimus Bosch is minstens één Laatste Oordeel bewaard gebleven, het Laatste Oordeel-drieluik in Wenen. Met dit werk brak de schilder met de bestaande iconografische traditie door de scheiding tussen de uitverkorenen en verdoemden vrijwel geheel weg te laten. Ook gebruikte hij de ‘hel op aarde’ om verschillende uitwassen van de mens aan de kaak te stellen. Dit is ook het geval op het fragment in München. Op de linkerhelft van het paneel komen de menselijke figuren letterlijk uit de grond. Eén van deze figuren heeft een kroon op zijn hoofd, naast een andere ligt een kardinaalshoed op de grond, alsof de schilder aan wil geven dat op de dag des oordeels rang en stand er niet meer toe doen. Eén van de figuren wacht een man met zijn hoofd tussen zijn knieën wanhopend zijn lot af, terwijl rechts allerlei demonen en gedrochten aan komen lopen om de verdoemden mee naar de hel te slepen.

See also




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "The Last Judgment (Bosch triptych fragment)" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools