Hans Sleutelaar  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Revision as of 08:54, 19 October 2008
Jahsonic (Talk | contribs)

← Previous diff
Revision as of 18:41, 31 March 2018
Jahsonic (Talk | contribs)

Next diff →
Line 1: Line 1:
{{Template}} {{Template}}
-:'Poëzie schrijven is poëzie lezen' is het motto van deze kennismaking. Dit boek is dan ook een absolute aanrader voor dichters die met hun gedichten een publiek willen bereiken. [[Charles Baudelaire]], [[Breyten Breytenbach]], [[C. Buddingh']], [[Remco Campert]], [[Hugo Claus]], [[Allen Ginsberg]], [[Goethe]], [[Johan Huizinga]], [[Rutger Kopland]], [[Lucebert]], [[Paul van Ostayen]], [[Brian Patten]], [[Rainer Maria Rilke]], [[Arthur Rimbaud]], [[Bert Schierbeek]], [[Hans Sleutelaar]], [[Hans Verhagen]]: het zijn enkele van de dichters die Simon Vinkenoog in dit betoog de revue laat passeren. Dit essay laat zien hoe je op een aangename wijze 'alles' kunt leren over poëzie, een les met sprekende voorbeelden. En intussen vertelt Simon Vinkenoog ook veel over zijn eigen belevenissen in de wereld van de poëzie, zoals zijn jaren in Parijs en het ontstaan van de vijftigers.+'''Hans Sleutelaar''' ([[Rotterdam]], [[22 september]] [[1935]]) is een [[Nederland]]s [[dichter]].
 +== Biografie ==
 +Hans Sleutelaar werd op 22 september 1935 geboren te Rotterdam. Hij zat eerst op het [[Erasmiaans Gymnasium]], maar deed uiteindelijk eindexamen [[hogereburgerschool|HBS A]] in 1953. In zijn ouderlijk huis was van 1957 tot 1959 het redactiesecretariaat van het literaire blad [[Gard Sivik]] gevestigd, daarna (tot 1964) in het souterrain van dat huis aan de Rotterdamse Essenburgsingel.
 +
 +Samen met [[Cornelis Bastiaan Vaandrager]] en [[Hans Verhagen]] behoorde Sleutelaar tot de [[Zestigers (Nederlandse literatuur)|Zestigers]]. Sleutelaar verzamelde, samen met [[Eelke de Jong]], 500 sprookjes uit de overlevering, in de bundel [[Sprookjes van de Lage Landen]].
 +
 +Hans Sleutelaar werkte onder andere als junior [[copywriter]] bij [[Unilever]], als freelance tekstschrijver, als medewerker van de [[Haagse Post]] en als hoofdredacteur van uitgeverij [[Boelen (uitgeverij)|Boelen]]. Hij heeft van 1985 tot 2000 een eigen uitgeverij gehad en woonde "als ambteloos pennenvoerder" in [[Normandië]]. Na een verblijf in Thailand, keerde hij terug in zijn geboortestad.
 +
 +In 2016 werd ''Sleutelaar worden. Herinneringen van en aan een dichter'' uitgegeven over ontmoetingen met en tussen dichters van de Generatie Nul.<br/>
 +Hij ontving in november 2016 de [[Anna Blaman Prijs]].
 +
 +Stephan Warmenhoven wijdde aan de dichter ook een (televisie)documentaire, ''Sleutelaar is hier'', die begin 2018 in première ging op het [[International Film Festival Rotterdam]] (IFFR).
 +
 +== Bibliografie ==
 +=== Gedichten ===
 +* ''Schaars licht'', [[De Bezige Bij]], 1979
 +* ''Vermiste stad: Rotterdamse kwatrijnen'', De Bezige Bij, 2004
 +* ''Wollt ihr die totale Poesie ? : korte en zeer korte gedichten'', De Bezige Bij, 2015
 +
 +=== Non-Fictie ===
 +* ''Sleutelaar worden. Herinneringen van en aan een zwijgende dichter.'' Studio Kers, 2016
 +
 +=== Vertalingen ===
 +* [[Kurt Schwitters]]. ''Anna Bloeme en ik. Gedichten 1912-1947''. Vianen, Kwadraat, 1983. 77 p.
 +* Kurt Schwitters. ''Op de bank.'' Utrecht, Kunstzaal De Reiger, 1986. 6 p.
 +
 +=== Als co-auteur ===
 +* ''[[Sprookjes van de Lage Landen]]'', [[Eelke de Jong]], Hans Sleutelaar. 1972
 +* ''De onbekende lotgevallen van Klein Duimpje en Hans & Grietje. Sprookjes uit de Nederlandse overlevering''. Eelke de Jong, Hans Sleutelaar. 1973
 +* ''Nieuwe sprookjes van de Lage Landen'', Eelke de Jong, Hans Sleutelaar. 1974
 +* ''Alle sprookjes van de Lage Landen''. Eelke de Jong, Hans Sleutelaar. 1985
 +* ''[[De SS'ers. Nederlandse vrijwilligers in de Tweede Wereldoorlog]]''. Acht interviews met voormalige [[Schutzstaffel|SS'ers]] door [[Armando]] en Hans Sleutelaar. De Bezige Bij, 1967
{{GFDL}} {{GFDL}}

Revision as of 18:41, 31 March 2018

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Hans Sleutelaar (Rotterdam, 22 september 1935) is een Nederlands dichter.

Contents

Biografie

Hans Sleutelaar werd op 22 september 1935 geboren te Rotterdam. Hij zat eerst op het Erasmiaans Gymnasium, maar deed uiteindelijk eindexamen HBS A in 1953. In zijn ouderlijk huis was van 1957 tot 1959 het redactiesecretariaat van het literaire blad Gard Sivik gevestigd, daarna (tot 1964) in het souterrain van dat huis aan de Rotterdamse Essenburgsingel.

Samen met Cornelis Bastiaan Vaandrager en Hans Verhagen behoorde Sleutelaar tot de Zestigers. Sleutelaar verzamelde, samen met Eelke de Jong, 500 sprookjes uit de overlevering, in de bundel Sprookjes van de Lage Landen.

Hans Sleutelaar werkte onder andere als junior copywriter bij Unilever, als freelance tekstschrijver, als medewerker van de Haagse Post en als hoofdredacteur van uitgeverij Boelen. Hij heeft van 1985 tot 2000 een eigen uitgeverij gehad en woonde "als ambteloos pennenvoerder" in Normandië. Na een verblijf in Thailand, keerde hij terug in zijn geboortestad.

In 2016 werd Sleutelaar worden. Herinneringen van en aan een dichter uitgegeven over ontmoetingen met en tussen dichters van de Generatie Nul.
Hij ontving in november 2016 de Anna Blaman Prijs.

Stephan Warmenhoven wijdde aan de dichter ook een (televisie)documentaire, Sleutelaar is hier, die begin 2018 in première ging op het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Bibliografie

Gedichten

  • Schaars licht, De Bezige Bij, 1979
  • Vermiste stad: Rotterdamse kwatrijnen, De Bezige Bij, 2004
  • Wollt ihr die totale Poesie ? : korte en zeer korte gedichten, De Bezige Bij, 2015

Non-Fictie

  • Sleutelaar worden. Herinneringen van en aan een zwijgende dichter. Studio Kers, 2016

Vertalingen

  • Kurt Schwitters. Anna Bloeme en ik. Gedichten 1912-1947. Vianen, Kwadraat, 1983. 77 p.
  • Kurt Schwitters. Op de bank. Utrecht, Kunstzaal De Reiger, 1986. 6 p.

Als co-auteur




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Hans Sleutelaar" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools