Abel (film)  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Revision as of 12:43, 22 June 2016; view current revision
←Older revision | Newer revision→
Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel

Abel is een Nederlandstalige speelfilm uit 1986 van de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam, die tevens het scenario schreef, en de hoofdrol speelde. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Henri Garcin, Annet Malherbe, en Olga Zuiderhoek. Onder meer Loes Luca en Arend Jan Heerma van Voss spelen bijrollen. Het camerawerk is van Marc Felperlaan, en de muziek is van Vincent van Warmerdam. De film werd uitgebracht door First Floor Features.

Abel was het debuut van Van Warmerdam als filmregisseur. Hij wilde de film aanvankelijk in zwart-wit draaien. Dit werd hem afgeraden, en hij koos toen toch voor kleur. De film is grotendeels gesitueerd in een fictief soort Hollandse jaren vijftig, waarbij Van Warmerdam zowel in de setting als in de dialogen de kneuterige details, die soms aan De Avonden van Gerard Reve doen denken, heeft uitvergroot.

Abel trok ruim 300.000 bezoekers, en werd bekroond met een Gouden Kalf voor 'Beste Film', en een Gouden Kalf voor 'Beste Regie'. Ook kreeg hij een prijs van Italiaanse filmcritici. In 1990 verkoos de Kring van Nederlandse Journalisten deze tragikomedie tot Beste Nederlandse Speelfilm van de jaren tachtig. In 2000 werd Abel op dvd uitgebracht.


Contents

Verhaal

De 31-jarige Abel woont nog steeds thuis, en is in geen tien jaar buiten geweest. Vader Victor ergert zich hier zeer aan, maar door moeder Duif wordt hij juist vertroeteld. Hij brengt zijn dag door met het bespieden van de buren, het tegen elkaar opzetten van zijn ouders, en vruchteloze pogingen vliegen in volle vlucht met een enorme schaar door midden te knippen. De vader schakelt een psychiater in, die de schuld bij de moeizame relatie van de ouders legt; ontbiedt een magnetiseur, wiens werk prompt door Abel wordt gedwarsboomd; en probeert zijn zoon te koppelen aan een meisje van zijn toneelvereniging. Als moeder en zoon samen stiekem een televisietoestel blijken te hebben aangeschaft is de maat vol en zet de autoritaire vader - "Er komt geen televisie in dit huis." - zijn zoon op straat.

Abel ontmoet Zus, die bij peepshow 'De Naakte Meisjes' werkt. Zij ontfermt zich over hem. Zus heeft een verhouding met een getrouwde man. Abel komt erachter dat die man niemand minder is dan zijn vader. Moeder Duif ontdekt intussen waar Abel verblijft. In het huis van Zus komt het tenslotte tot een confrontatie.

Rolverdeling


Abel (1986) aka The Voyeur - Alex Van Warmerdam

Keywords: voyeurism - farce - black comedy - tragicomedy

Waarom is het leven niet normaal?/Why is life not normal? -Victor

Meisjes vinden het leuk om bespied te worden. --Zus

Vrouwen worden lelijk als ze ouder worden, mannen interessant [not verbatim]-- Victor

Fish are a recurring theme. Eating shrimps/salmon at breakfeast, fish pictures on wall, Abel's shirt featur fish, fish shop, father brings home lobster to make ammends

Senses

Seeing

 • binoculars
 • peep show
 • television
 • spying on girls (bald mountain scene). Meisjes worden graag bespied. --zus
 • looking into shop windows (when Abel is on the street)
 • looking out of the window (when Abel is in appartement)
 • looking thru fish-eye lense (father)
 • voyeurism

smell

 • mother smelling Abel's shirt on Zus
 • het stinkt hier (Victor)
 • arme mensen ruiken naar aardappelen

taste

 • eating fish all the time, many eating scenes
 • Color usage: Dark blue and green at parent's house and light hues and lots of red in Zus's place
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Abel (film)" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools